For nylig blev Kim Møller, der er redaktør af den populære politiske blog Uriasposten - og som i næste weekend modtager årets Trykkefrihedspris - udsat for et venstreekstremistisk attentat i forbindelse med en såkaldt "antifascistisk" demonstration i Århus. Sommeren 2009 blev Kim Møller endvidere truet ud af Nørrebro af maskerede mænd. Desuden er Kim Møller igennem en årrække blevet chikaneret på nettet.
Kim Møller er ikke den eneste blogger og samfundsdebattør, der oplever trusler og chikane på grund af sin politiske skribentvirksomhed. Således kan Dagbladet Information afsløre, at bloggeren og medlem af Det Radikale Venstre - Margrethe Monika S. Hansen – der driver bloggen Shansens Blog, har fået daglige trusler igennem det seneste halvandet år.
”Jeg modtager både trusler på Facebook, på min blog og i videoer på Youtube. Og det er fra mange forskellige mennesker. Det finder jeg utroligt bekymrende, da de i truslerne refererer til mit hjem og min familie,” siger Margrethe Monika S. Hansen til Information.
Gift for demokratiet
Truslerne mod politiske debattører af vidt forskellig observans får nu Trykkefrihedsselskabet til at reagere.
”Vi kan ikke være tjent med, at folk overfaldes eller trues, når de blander sig i den offentlige debat. Det hører ingen steder hjemme og er ødelæggende for selve demokratiets fundament. Trykkefrihedsselskabet indkalder derfor til et møde i København, så vi kan diskutere, hvordan vi skaber opmærksomhed omkring problemet og kommer trusler på blandt andet Facebook til livs,” siger Trykkefrihedsselskabets formand Lars Hedegaard til Sappho.
Lars Hedegaard har selv været lagt for had i en række grupper på Facebook, hvor blandt andet den kendte debattør og medlem af Integrationsrådet i Hjørring Kommune, Sacir Camo, vedgår, at han har haft lyst til at skyde Lars Hedegaard.
Også Muhammed-tegneren Kurt Westergaard, der er medlem af Trykkefrihedsselskabet, har en hel række hadegrupper på Facebook. Flere medlemmer af disse hadegrupper giver helt åbenlyst udtryk for, at tegneren skal slås ihjel.
En sag for politiet
”Det må være politiets opgave at sikre, at politiske debattører kan udtrykke sig frit og uden risiko for repressalier,” siger Lars Hedegaard.
Frits Kjeldsen, der er vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi, sagde i forbindelse med B.T.’s afsløring af dødstrusler mod Kurt Westergaard på Facebook, at politiet tog truslerne alvorligt, og vicepolitiinspektøren tilføjede, at dødstrusler kan være en alvorlig affære, selvom de er givet over internettet:
”Trusler, der er fremsat på Facebook, kan være ligeså strafbare som trusler, der er fremsat ansigt-til-ansigt. Det spørgsmål vil vi vurdere med vores jurister. Det afgørende er at få vurderet, hvorvidt truslerne kan anses for reelle eller bare er fremsat som smarte bemærkninger,” sagde Frits Kjeldsen til bt.dk.
Sappho rettede i forbindelse med dødstruslerne mod Kurt Westergaard henvendelse til vicepolitiinspektør Frits Kjeldsen fra Østjyllands Politi for at udrede, hvordan Østjyllands Politi konkret tager truslerne mod Westergaard alvorligt og for at afklare, hvorvidt der pågår nogen efterforskning af truslerne mod tegneren, men kunne ikke indhente en kommentar fra vicepolitiinspektør Frits Kjeldsen, da han var på ferie.
Mødet, der skal gøre opmærksom på trusler mod politiske debattører, bliver afholdt i løbet af foråret og finder sted i København.
Læs også Facebook-chikane af Trykkefrihedsselskabet
Læs om netchikanen af Kim Møller her
Trykkefrihedsselskabet vil trusler til livs
Trykkefrihedsselskabet indkalder truede debattører til møde i København
Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg