Det var en tydeligt lettet Torben Mark Pedersen, der onsdag den 21. maj blev frikendt for overtrædelse af straffelovens paragraf 266b – den såkaldte racismeparagraf.
- Jeg opfatter det som et signal om, at der trods alt er grænser for i hvilken udstrækning straffeloven kan benyttes til at undertrykke ytringsfriheden. Det er et lille sundhedstegn, sagde hovedpersonen umiddelbart efter domsafsigelsen i Københavns Byret.
En reaktion på Jesper Langballes dom
Torben Mark Pedersen, der er økonom og bestyrelsesmedlem i Trykkefrihedsselskabet, var sigtet for i 2010 at have krænket forskellige religiøse og etniske grupper i artikler på netavisen 180grader.
Artiklerne blev udgivet umiddelbart efter at tidligere folketingspolitiker Jesper Langballe (DF) var blevet sigtet for at skrive:
"Selvfølgelig skulle jeg ikke have sagt, at der er muslimske fædre, der voldtager deres døtre, når sandheden i stedet synes at være, at de nøjes med at slå døtrene ihjel - og i øvrigt vender det blinde øje til onklernes voldtægt."
Havde ikke til hensigt at krænke
I sine tekster gjorde Torben Mark Pedersen, Langballes ord til sine egne, men supplerede ”muslimske fædre” med 12 andre befolkningsgrupper, herunder danske mænd, negere, eskimoer, katolikker, ateister og jøder.
Teksterne, der omfatter tæt ved 90 procent af jordens befolkning, havde ikke til formål at krænke de nævnte grupper, siger Torben Mark Pedersen.
Målet var derimod at få anklagemyndigheden til at tage stilling til, hvilken krænkelse forfatteren eventuelt skulle sigtes for samt at rejse en debat om det, Torben Mark Pedersen ser som politisk misbrug af paragraf 266b.
-Der bliver sagt uhyrlige og dybt racistiske ting på facebook om jøder af herboende udlændinge, men at få politiet til at tage en sådan sag op, er næsten umuligt. Også selv om der er tale om trusler.
-Til gengæld falder sigtelserne prompte, hvis man siger noget kritisk om visse andre grupper, hvilket tyder på, at der ikke er lighed for loven. Det var det, jeg ville gøre opmærksom på, siger Torben Mark Pedersen.
Uenighed blandt dommerne
Retssagen har været tre og et halvt år under vejs, da den både er blevet behandlet af statsadvokat og rigsadvokat. Den lange sagsbehandlingstid blev kraftigt kritiseret at tiltaltes forsvarer, Karoly Nemeth.
Ved domsafsigelsen gjorde dommer Michel Toftager desuden opmærksom på, at kun to ud af de tre dommere havde stemt for frifindelse. Dommens præmisser foreligger først senere.
Den offentlige anklager, Jakob Buch-Jepsen, udbad sig betænkningstid med hensyn til at anke dommen.
Læs også Torben Mark Pedersens egen kommentar til sagen her