Foto: Sappho
Omkring 6-700 herboende iranere og enkelte danskere mødtes i går aftes på Rådhuspladsen i København i solidaritet med de modige iranere, som i disse dage demonstrerer i Iran og siger nej til islamiske regler og nej til undertrykkelse.
Iranere på Rådhuspladsen demonstrerede for frihed i Iran
Demonstrationen var arrangeret af en lille gruppe iranere, som ifølge eget udsagn ikke tilhører nogen bestemt fraktion eller politisk retning, bl.a. Jaleh og Keianosh Tavakoli. Den henvendte sig til ”alle frihedselskende mennesker”.
Her var bannere og plakater i massevis, en blot med ordet ”Frihed”. En anden sagde ”Nej, nej til islamiske regler, nej til undertrykkelse”. Den forhadte præsident Ahmadinejad var bl.a. portrætteret som swastika – ligheden var forbløffende.
Krav til det islamiske styre
En iransk kvinde viste mig en løbeseddel, som i mandags var blevet spredt blandt demonstranter i Iran. Løbesedlen, der var skrevet på persisk, men oversat til dansk af kvinden selv, indeholdt 7 krav til det iranske styre, bl.a:
Den åndelige leder skal træde ned fra sit embede, idet han ikke opfylder betingelserne for at være en retfærdig leder.
Ahmadinejad skal træde ned fra præsidentembedet pga. ulovlig betrædelse af embedet.
Ayatollah Montazeri, (som blev sat i husarrest fra 1997 til 2003), overtager posten som åndelig leder – midlertidigt – indtil dannelsen af en komité til revidering af forfatningen er på plads.
Den dansk-iranske kvinde havde på eget initiativ tilføjet et 8. krav til listen:
Ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, pressefrihed samt frihed til oprettelse af politiske partier.
En mundlam Kholghi
Farshad Kholghi, forfatter, skuespiller, debattør og medlem af Sapphos redaktion holdt en engageret tale efterfulgt af stort bifald fra de fremmødte:
"For første gang i mange år ved jeg ikke, hvad jeg skal sige. Jeg er ganske enkelt mundlam. Det er fantastisk at stå sammen med min ”familie” igen." Og:
Ingen vej tilbage, mente Kholghi: "Khomeini, overgiv dig"
"Det er utroligt vigtigt, at vi står sammen. De modige der går på gaden i Iran lige nu har brug for vores støtte. Tak til de vestlige medier for at dække, hvad der sker. Vi er trætte af præstestyret. Der er ingen vej tilbage. Khomeini overgiv dig! Det er slut nu!"
Vores allesammens kamp
Efter et par rap-numre – på dansk – af en iransk rapper var det Karen Jespersen (V), som talte:
"Vi står her i dag for at støtte de ufatteligt modige mennesker, der går på gaden for demokrati. Det er ikke kun deres kamp. Det er vores allesammens kamp". Og:
"Solidaritet giver kun mening, hvis vi støtter iranerne. Det handler om at få lov at bestemme sin egen verden."
Jespersen fortalte, at hun selv havde rejst i Iran i 70’erne: Teheran, Isfahan, et fantastisk land hvor iranerne dengang kæmpede mod Shahen i håb om demokrati. I stedet fik de noget endnu værre, nemlig et præstestyre, som ikke tillader kvinder at bestemme over deres eget liv og henretter homoseksuelle og mindreårige:
Karen Jespersen: "Tving Iran til at overholde menneskerettighederne"
"Det er fantastisk, at iranerne nu rejser sig. Og hvad kan vi så gøre for at støtte dem? Vi må holde sammen efter denne demonstration. Vi må finde sammen i grupper, der står sammen. Vi må støtte menneskerettighederne. Iran skal tvinges til at overholde menneskerettighederne. Vi må tage fat i regeringslederne der, hvor de er. Det være sig i FN’s Menneskerettighedsråd såvel som EU." Og:
"Der skal sættes spot på magthaverne i Iran.’’
Ægkastning og FARC
Herefter blev der holdt 1 minuts stilhed i sympati med demonstranterne i Iran.
Der blev sunget flere sange bl.a. en gammel iransk sang, der handlede om at vi sammen løser vores problemer. Herefter fulgte Kringsat av fiender.
Som en af arrangørerne, Jaleh Tavakoli, tolkede det: "Vi sender vores lyd til de mennesker, som er kloge nok, modige nok."
Det var dog ikke kun venner af frihed og demokrati, som var til stede ved aftenens demonstration. En ung mand smed æg på Farshad Kholghi, og en af de sidste talere var Trine Pertou Mach (SF), der som bekendt fortsætter med at støtte FARC efter at der tidligere i år faldt dom over t-shirt-producenten Fighters&Lovers for støtte til FARC og dermed støtte til terror. FARC er en voldelig, militant gruppe i Colombia, der for nylig udførte en massakre på en indianerstamme.
Præstestyret er således ikke alene om at mene, at vold som politisk middel – i visse tilfælde – er acceptabelt. Visse sharia-socialister har samme holdning.
Personligt håber jeg, at Farshad får ret. At iranerne denne gang får den frihed, som præstestyret med Khomeini i spidsen så brutalt tog fra dem for 30 år siden.
Måske finest udtrykt af en lille pige ved dagens demonstration med en plakat, der sagde: "Viden er nøglen til frihed."
Jette Plesner Dali er medlem af Trykkefrihedsselskabets bestyrelse