Venstre, der siden 1999 på deres årlige landsmøde har uddelt en frihedspris ”til en ildsjæl, som på et særligt område har kæmpet for den personlige frihed”, lod den i 2004 tilfalde Ayaan Hirsi Ali.
Det var et klogt og oplagt valg.
Den velbegavede, modige og fattede Hirsi Ali er om nogen indbegrebet af kompromisløshed parret med en evne til at lade sit verdensbillede justere af virkeligheden. Og hendes personlige historie og karriere - her gør begrebet karriere virkelig fyldest - er dybt fascinerende:
Fra at have løbet barfodet rundt i det tørre og støvede Somalia og malket geder er hun endt med at være tilknyttet en amerikansk tænketank på USA's østkyst.
På vejen dertil har hun i bøger og interviews sat sin spinkle finger på alle de ømme punkter inden for islam:
Det totale fravær af frihed, tolerance og kritisk tænkning og ikke mindst den massive undertrykkelse af kvinder, som hun skildrede i sin og Theo van Goghs film Submission.
De to filmmagere fik kærligheden at føle, da muslimer verden over opfattede den som stærkt blasfemisk.
Van Gogh blev myrdet på åben gade, mens Hirsi Ali selv fik dødstrusler, og siden har måttet leve med politibeskyttelse døgnet rundt.
På intet tidspunkt har hun gået bodsgang, som den indisk-engelske forfatter Salman Rushdie forsøgte i et forståeligt, men naivt forsøg på at mildne de vrede masser i den muslimske verden ovenpå udgivelsen af De sataniske vers.
Tværtimod har hun ufortrødent fortsat kritikken, ikke mindst under Muhammedkrisen. Ifølge hende var - og er - der brug for flere Muhammed-tegninger, ikke færre.
Ayaan og ambassadørerne
Til Flemming Rose fortalte hun i bogen Tavshedens tyranni, hvordan det i 2003 havde udløst en krise i Holland, at hun offentligt havde pillet ved Muhammeds status som ufejlbarligt forbillede:
Af en gruppe muslimer i Holland blev hun prompte anmeldt for diskrimination, og fire muslimske ambassadører opsøgte hendes partileder med krav om at straffe hende, smide hende ud af parlamentet og forlange en undskyldning af hende.
Den fik de naturligvis ikke, ligesom andre ambassadører heller ikke fik den af Fogh Rasmussen et par år efter.
De fleste har sikkert det famøse brev til Fogh fra de elleve ambassadører fra bl.a. Egypten, Libyen, Pakistan og Iran, og den høflige og fornuftige afvisning af deres forespørgsel, i frisk erindring. Og ikke mindst husker vi de danske reaktioner:
Vores nuværende udenrigsminister, Villy Søvndahl betragtede det som en "udsøgt uhøflighed" at takke nej til det omtalte møde, chefkonsulent i Udenrigsministeriet, Nis Gellert, kaldte i Politiken Foghs afvisning af de muslimske ambassadører for en "ydmygelse"
Uffes svigt under Muhammedkrisen
Men det var kritikken fra sidste weekends modtager af Venstres Frihedspris, Uffe Ellemann-Jensen, der undrede mest:
Han, der ikke havde skånet de ’religiøse’ følelser hos kommunisterne i Østblokken, var pludselig blevet så lam og from og tilsluttede sig nu kritikken af Fogh.
Allerede da tegningerne blev bragt i september 2005, stemplede han dem som en »pubertetsagtig demonstration af ytringsfriheden«, og da krisen spidsede til i februar 2006 krævede han, at den ansvarshavende chefredaktør på Jyllands-Posten, Carsten Juste burde forlade sit job for at medvirke til at løse konklikten.
Endnu værre blev det, da Uffe Ellemann bakkede op om Politikens dhimmiagtige undskyldning til de 94.923 efterkommere af Muhammed ved at indgå forlig med otte muslimske organisationer; et tiltag, der ellers mødte bred fordømmelse både hos Danske Dagblades Forening og på Christiansborg.
Venstre, der forbereder sig på at indtage Statsministeriet efter næste valg, har med prisuddelingen til Uffe Ellemann i bedste fald forsøgt at købe sig til lidt fred af deres plageånd.
I værste fald er der gået kluddermor i deres frihedsbegreb.