Der var fulde huse i Dansk Forfatterforenings lokaler i Strandgade 6 i København, da Trykkefrihedsselskabet lørdag den 3. juni for første gang uddelte Trykkefrihedsprisen. Den gik til komikeren, klummeskribenten og forfatteren Shabana Rehman og menneskerettighedsforkæmperen Roy Brown, der indtil for ganske nylig også var formand for International Humanist and Ethical Union.
I sin begrundelse for at tildele prisen til Shabana Rehman sagde Trykkefrihedsselskabets formand Lars Hedegaard blandt andet: "Gennem humor, satire og practical jokes har hun glædet millioner af mennesker verden over. Shabana Rehman har vist sig mere end værdig til den opgave, der ligger foran os".
Roy Brown får prisen for sit bemærkelsesværdige standpunkt, at der ikke er nogen modsætning mellem forsvaret af menneskerettigheder og forsvaret for ytringsfrihed. Det er, som Lars Hedegaard påpegede, helt ude af trit med tidens trend hos diverse antiracisme-organiationer m.m., der er optaget af at promovere religiøse rettigheder og menneskerettigheders forrang for ytringsfrihed, der altså så skal tillempes disse rettigheder.
Roy Brown har ikke mindst ydet en stor indsats ved FNs Human Rights Commission, der i dag hedder Human Rights Council. Han har ligeledes, bl.a. gennem sit personlige venskab med forfatteren og den frafaldne muslim Ibn Warraq, arbejdet for at støtte sekulære muslimer verden over.
I sin præsentation omtalte Lars Hedegaard det sørgelige faktum, at det i Vesten, der har fostret frie tænkere som Giordano Bruno, Galileo Galilei, Martin Luther, Baruch Spinoza og George Orwell, i dag skal være nødvendigt at uddele en pris for forsvaret af ytringsfriheden.
De to prismodtagere fik fornemt udført glaskunst, specielt fremstillet til lejligheden af arkitekten og glaskunstneren Helle Klint. Derudover fik de et diplom med Trykkefrihedsselskabets logo, den græske digterinde Sappho.
Trykkefrihedsselskabet har eksisteret i lidt mere end et år og har allerede markeret sig med flere internationale konferencer. Selskabets formål er at beskytte ytringsfriheden. Alle, der støtter selskabets formål, kan optages som medlemmer.
I forbindelse med prisuddelingen har der været omtale og interviews med Shabana Rehman i Morgenavisen Jyllands-Posten, Weekendavisen, Berlingske Tidende, Politiken og TV-programmet Deadline.