Lørdag den 1. april havde den engelske ytringsfrihedsaktivist og journalist Tommy Robinson verdenspremiere på sin seneste dokumentarfilm, Silenced. Det skete ved et lukket arrangement i Trykkefrihedsselskabet afholdt i Fællessalen på Christiansborg. Og det var lukket i mere end én forstand, for selvom filmen havde premiere på Christiansborg, og formanden for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, var officiel vært – så kan filmen ikke vises offentligt. I hvert fald ikke hvis Tommy Robinson vil undgå 2 år i fængsel. Torsdag den 25. maj bliver filmen efter al sandsynlighed alligevel offentliggjort i Florida.
Tommy Robinsons dokumentarfilm ”Silenced” er forbudt i England og censureret på Facebook og Twitter. Den handler om, hvordan et banalt sammenstød i en skolegård mellem en engelsk og en syrisk skoledreng udvikler sig til forfølgelse af den engelske drengs familie, der udsættes for et voldsomt pres fra medier, muslimske organisationer og lokale bander. Og den handler om, hvordan et engelsk byråd og det engelske retssystem har gjort alt, hvad der var i deres magt for at skjule sandheden om episoden.
I oktober 2018 blev den nævnte episode i en engelsk skolegård med noget skubberi og vandplaskeri mellem to skoledrenge spundet af medierne til en dramatisk sensationshistorie med den engelske drengene i rollen som en ond ”racistisk” bølle, der voldeligt skulle have overfaldet en syrisk flygtningedreng, der fik rollen som en forfulgt uskyldighed. Historien kørte med overskrifter om et angiveligt ”racistisk overfald” på en syrisk flygtningedreng i samtlige mainstreammedier, som f.eks. The Guardian, CNN, The Independent, BBC og stjernejournalisten Pierce Morgan opfordrede højlydt på ITV-programmet Good Morning Britain til ”hård gengældelse” mod den 15-årige skoledreng, som Morgan kaldte for ”racistisk afskum”. Også BBC-stjernejournalisten Jeremy Vine hoppede også på denne medievogn og opfordrede på sociale medier til en hadkampagne mod den engelske skoledreng.
Problemet med mediehistorien var bare, at den var løgn. Tommy Robinson talte med elever, lærere og ansatte ved skolen, som enstemmigt og uafhængigt af hinanden udtalte, at skolegårdsslagsmålet ikke havde været racistisk motiveret, men var kulminationen på lang tids ballade med den syriske skoledreng, som havde overfaldet piger i skolen – den ene gang med en hockeystav, havde truet med at knivstikke en anden elev, og at han havde truet med at voldtage søsteren til den skoledreng, som i sidste ende angreb ham i skolegården.
Den syriske drengs adfærdsproblemer bliver utvetydigt dokumenteret både med dokumenter fra skolen og af flere vidneudsagn i filmen, som i øvrigt er optaget med skjult kamera, fordi de tidligere ansatte på skolen ikke tør udtale sig offentligt af frygt for at miste deres arbejde og fordi Kirklees kommune og byråd har udbetalt store pengebeløb til dem, som modydelse for at de til gengæld indgik tavshedskontrakter med kommunen og lovede aldrig at udtale sig offentligt om sagen. Det fremgår af byrådsdokumenter, at Kirklees Byråd samlet set har betalt 274.735 engelske pund (ca. 2.350.000 DKK) for vidner og skolefolks tavshed i Jamal-sagen.
Det fremgår også, at Kirklees byråd og særlig byrådsmedlemmet Shamin Pandor, arbejdede tæt sammen med sin bror, imam Mohammed Amin Pandor for at piske en muslimsk folkemængde op foran skolen med henblik på at udnytte sagen politisk. Den samme imam deltog senere aktivt i en kampagne mod en sagesløs lærer ved en anden engelsk skole; Batley Grammar School, hvor en lærer havde vist eleverne et billede af den muslimske profet og efterfølgende modtog trusler på livet og måtte fratræde sin stilling.
Resultaterne af Tommy Robinsons uafhængige research viste altså en helt anden virkelighed, end den historie, som medierne havde fortalt i oktober 2018, men da Robinson fortalte om den på sociale medier, blev han truet af en muslimsk advokat ved navn Mohammed Akunjee, som krævede erstatning på vegne af den syriske flygtningedreng. Det nægtede Robinson, fordi han mente blot at have fortalt sandheden om sagen, hvorefter Akunjee advokaten anlagde retssag mod Robinson for at have krænket den syriske drengs ære.
Fem nuværende og tidligere elever fra Almondbury Community School ved Huddersfield vidnede til forsvar for Tommy Robinsons udlægning af forløbet, mens ingen elever optrådte som vidner til forsvar for den syriske flygtningedreng og advokat Mohammed Akunjee. Alligevel gav dommer Nicklin advokat Akkunjee medhold i sagen og afsagde en dom til fordel for den syriske flygtningedreng. Dommer Nicklin fastslog, at de seks vidneudsagn fra skolens elever måtte være usande, pålagde Robinson at betale en ublu erstatningssum på 1.2 mio. engelske pund og nedlagde forbud mod at Robinson nogensinde offentliggjorde sine interviews om Jamal-sagen med elever og skolepersonale.
Dommer Nicklins forbud mod research-materialets offentliggørelse rejser det spørgsmål, som man må stille sig selv, når man ser Tommy Robinsons nyeste dokumentarfilm ”Silenced”: hvorfor må offentligheden ikke se Tommy Robinsons undercover-materiale om en sag, der blev gjort til en stor sensation i landsdækkende medier i England? Hvorfor må offentligheden ikke se disse vidner fortælle om en helt anden virkelighed, end hvad fremgik af mediernes sensationshistorie? Og hvorfor må offentligheden ikke høre om, hvordan medier og muslimske bander ødelagde livet for den ene skoledreng og hans familie, som endte med at måtte flygte fra sit hjem og som endte med at drengen forsøgte at tage sit eget liv?
Robinsons dokumentarfilm ”Silenced” rejser mange spørgsmål og viser en helt anden social virkelighed, end den, som medierne har fortalt os om Jamal-sagen. Det mest alvorlige spørgsmål drejer sig dog om magtmisbrug af det engelske retssystem til politiske formål. Var retsforbuddet mod offentliggørelsen af Robinsons journalistiske materiale i Jamal-sagen et politisk middel til at lægge låg på en sag, der af magthavere blev vurderet til at have potentiale til at skabe modvilje i befolkningen mod regeringens åbne udlændingepolitik?
Meget blafrer i vinden, men sikkert er det, at Tommy Robinson er blevet stillet 2 års fængsel i udsigt, hvis han offentliggør filmen. Ikke desto mindre vil ”Silenced” efter planen blive offentliggjort torsdag den 25. maj. I det øjeblik det sker, vil Trykkefrihedsselskabet gøre filmen tilgængelig på selskabets hjemmeside (www.trykkefrihed.dk ), sammen med et interview med Tommy Robinson og en video fra verdenspremieren i Fællessalen på Christiansborg.