Mordet på Samuel Paty i 2020
Den 47-årige Samuel Paty havde i fire år undervist i historie og geografi på en skole i Yvelines vest for Paris og var en vellidt lærer. Han havde hvert år modulet etik og samfundslære, hvori han inddrog muhammedtegninger vist i Charlie Hebdo i undervisningen om ytringsfrihed. Denne gang fik det fatale konsekvenser. Rasende muslimer protesterede og krævede ham fyret.
Samuel Paty boede i gåafstand fra skolen, i nabolandsbyen Éragny. Da han fredag den 16. oktober var på vej hjem, blev han knivdræbt af tjetjeneren Abdouallakh Anzorov, der efterfølgende lagde et billede af det afskårne hoved på Twitter ledsaget af teksten: ”I Allahs navn (…) Macron, de vantros leder: Jeg har henrettet en af dine helvedeshunde, der vovede at nedværdige Muhammed. Få styr på hans ligesindede, ellers straffer vi jer hårdt.”
Værdikamp på skolerne
Skolelærerne er under pres i deres forsøg på at fastholde verdslighedsprincippet og insistere på værdier som ytringsfrihed og retten til blasfemi. De har behov for deres foresattes opbakning for at modstå presset fra muslimske elever og forældre, der insisterer på særrettigheder og brugen af tydelige islamiske markører, navnlig tørklædet.
Siden mordet på Samuel Paty har flere hundrede undervisere oplevet intimideringer og trusler fra elever. Flere lærere har berettet om elever, der truede med at skære halsen over på dem. Disse ubehagelige hændelser sker hver eneste dag i Frankrig. Utrygheden får franske lærere til at udøve selvcensur. I en undersøgelse indrømmede hver anden lærer, at de for at undgå episoder udøver selvcensur i klasselokalet.
Jean-Pierre Obin beskriver det islamiske pres på skolerne i bogen ”Comment on a laissé l’islamisme pénétrer l’école” (”Hvordan man har ladet islamismen trænge ind i den franske skole”).
En anden forfatter bekræfter de graverende forhold i en bog, der blev skrevet på baggrund af mordet på Samuel Paty. Forfatteren er lærer og har valgt at være anonym. I et interview siger han, at det, der skete for Samuel Paty, kunne være sket for en hvilken som helst kollega.
Inden for de seneste par uger er to dødstrusler kommet til offentlighedens kendskab.
I Alsace er en gymnasielærer blevet truet på livet
Tirsdag den 4. oktober 2022 underviste en lærer på gymnasiet i Thann, der ligger nær Mulhouse i Alsace, sine elever i emnerne verdslighed og ytringsfrihed. Han kom ind på muhammedtegningerne og Charlie Hebdo. Efter timen kom en 15-årig pige fra klassen hen til læreren for at tale med ham. Hun gav under samtalen udtryk for forståelse for terrorangrebet mod Charlie Hebdo. Da hun kom hjem, fortalte hun sin familie om timen. Familien tog hen til gymnasiet for at protestere imod, at man taler om profeten Muhammed i timerne. Pigens onkel truede læreren ved at henvise til Samuel Patys skæbne.
I Essone er en jødisk gymnasielærer blevet truet på livet
Mandag den 10. oktober 2022 modtog rektor ved et gymnasium i Essone et anonymt brev, hvori en jødisk historie- og geografilærer på stedet trues på livet under henvisning til Samuel Patys skæbne. Brevets tekst lyder: ”Din lærer (…), den forbandede JØDE, skal holde op med at spille smart. Vi vil udføre en SAMUEL PATY på ham og hans far, den gamle zionistiske rabbiner. Vi vil ikke have jøder på gymnasierne, bliv i jeres synagoger. Vi vil tage os af (…) ved gymnasiets udgang.” Læreren, der er omkring 30 år, er nu under politibeskyttelse
Årsdagen markeres i Frankrig
Undervisningsministeriet opfordrer landets skoler og gymnasier til at markere årsdagen for drabet på Samuel Paty, enten fredag eller mandag. Det er op til den enkelte uddannelsesinstitution, hvordan man vil højtideligholde dagen, om det skal være med et minuts stilhed eller på anden vis. På nogle skoler er denne dag omgærdet af en vis nervøsitet, idet nogle elever ikke respekterede højtideligholdelsen de foregående år.
På selve dagen, søndag den 16. oktober, er der en mindehøjtidelighed foran Samuel Patys skole i Yvelines, og samme dag lægges der blomster på Samuel Paty-pladsen foran Sorbonne i Paris.
Samuel Paty-prisen
Foreningen for historie- og geografilærere har nu stiftet en ytringsfrihedspris i Samuel Patys navn. Prisen skal ”give eleverne mulighed for bedre at forstå, hvorfor ytringsfriheden er vigtig i klassen og i samfundet”. Prisen uddeles første gang lørdag den 15. oktober 2022 under tilstedeværelse af undervisningsminister Pap Ndiaye og Samuel Patys søster, Mickaëlle Paty.
Artiklen har været bragt i 24Nyt