I disse tider, hvor angsten for fake news og hvordan usande historier kan påvirke meningsdannelsen har solidt tag i både politikere og mainstreammedier, er der ikke desto mindre to aktuelle falske nyhedshistorier, der har fundet vej til offentligheden uden at det har bragt sindene i kog hos den såkaldte elite.
Begge historier kommer fra USA – og begge historier har direkte eller indirekte rod i amerikansk politik:
Den første historie kom fra det amerikanske netmedie BuzzFeed, der i en rapport påstod, at Præsident Trump skulle have instrueret sin advokat, Michael Cohen, til at lyve for Kongressen om Trumps forsøg på at bygge et nyt Trump Tower i Moskvas centrum og for at skjule disse planer under valgkampen.
Ifølge BuzzFeed havde den amerikanske undersøgelsesdommer Robert Mueller og hans stab fået kendskab til Trumps forsøg på at dække over sine byggeplaner fra interne emails, sms´er og adskillige interviews.
Historien ramte USA som en bombe og medierne svømmede over med analyser om rapportens betydning for Trumps præsidentskab og blandt Demokraterne var der krav om undersøgelse af sagen og retsforfølgelse af præsidenten.
Men historien ser ud til at være pure opspind: Trump havde ikke instrueret Cohen i at lyve for Kongressen. Selv Robert Mueller, der ellers har udvist ekstrem nidkærhed som undersøgelsesdommer i at finde hår i suppen, når det gælder Trumps bestridelse af præsidentembedet, har afvist, at historien har noget på sig.
Den anden sag, der nogenlunde samtidig fik de amerikanske medier op på de høje nagler, var da en video ramte medierne, som angiveligt viste, hvordan en gruppe teenagedrenge fra Covington Catholic High School i Kentucky – flere af dem med Trump-kasketter – chikanerede en stakkels indianer, mens han trommede sig igennem, hvad der lignede en stammedans.
CNN skrev således: ”Video af en gruppe teenagere med ”Make America Great Again”-kasketter, der chikanerer en ældre indfødt amerikaner”
Og BuzzFeeds Anne Helen Petersen skrev i et tweet: ”Et samtaleemne i løbet af de seneste 24 timer har været, hvor genkendeligt dette er. Det er naturligvis det hvide patriarkat i sin mest banale form, der promoverer denne rygmarvsreaktion. Det er der ikke noget opsigtsvækkende i. Det er dagligdag i USA.”
Men historien var falsk og videoen viste kun et lille udsnit af, hvad der var foregået. For det forholdt sig faktisk modsat: Det var tværtimod de unge drenge, der blev chikaneret af en demonstration, som den ældre mand med trommen, var en del af, og som havde passeret drengene, da de stod og ventede på en bus. Han havde forladt demonstrationen for at chikanere drengene. Efterfølgende er der også lagt videoer ud, der viser, hvordan demonstranter fra den venstreorienterede demo overdængede drengene med skældsord.
Selvom begge historier efterfølgende er blevet afsløret som fake news, er der imidlertid ingen fra den såkaldte elite – hverken i USA eller herhjemme – der har fundet anledning til at bruge de to historier i deres ellers utrættelige kamp mod fake news. Det er påfaldende, for de eksempler på fake news, som ellers trækkes op af hatten, når befolkningerne skal påvirkes og ytringsfriheden indskrænkes, er enten fiktive eller baseret på konspirationsteoretisk rygtesmederi. Som påstanden om, at Trumps sejr over Hilary Clinton skyldtes russisk påvirkning – eller påstanden om, at russerne kan ændre danskernes syn på NATO i negativ retning.
Her har vi to præmieeksempler på fake news, men ingen mainstreammedier har beskæftiget sig med det aspekt af historierne, hvilket bekræfter, at det er let at se splinten i sin broders øje, men svært at få øje på bjælken i sit eget.
Lad det være sagt med det samme: fake news er en uting, det kan være ødelæggende for dem, det går ud over – som nu de unge drenge fra Kentucky.
Men: sandheden kom for en dag – og det vil den som altovervejende hovedregel gøre i enhver retsstat baseret på et åbent demokrati med fri adgang til oplysninger. Og det er sagens kerne: Ytringsfrihed og åben adgang til at søge og videregive information er det bedste værn mod fake news. Omvendt vil det blive mere og mere svært at afsløre løgne og fake news i takt med, at muligheden for at tænke og tale frit begrænses.
Fake news er et vilkår vi må leve med, men jo bedre vi bliver til at afsløre det – jo mere vil det forsvinde.
Artiklen har været bragt i Den Korte Avis