Da vi her på Sappho i sidste uge lancerede Udkigsposten som det nyeste tiltag, fik det en hjertevarmende modtagelse af læserne både her på siden og på Facebook.
Jeg vil her følge op med en beskrivelse af, hvilke mål og forventninger jeg og redaktionen har til Udkigsposten.
Gode og dårlige nyheder
Helt grundlæggende er ideen med Udkigsposten på ét sted at samle troværdige historier om udviklingen på ytringsfriheds-området.
Derfor bringer vi både gode og dårlige historier – og vi er der også, når eksempelvis branchefolk i Silicon Valley opfordrer den samlede internetbranche til at stå sammen mod censur og begrænsninger på nettet.
Kriterierne for Udkigsposten er kvalitet og relevans. Historierne som bringes, skal være væsentlige.
De må meget gerne være relevante for os, der bor her i Europa – som for eksempel når Interpol reagerer på en Saudi-arabisk arrestordre og får anholdt en klummeskriver, der på Twitter har udtrykt tvivl om Muhammed.
Her er det Interpol's involvering, der gør sagen ekstra interessant for os (Udkigsposten 12/2)
Det skal tilføjes, at jeg har modtaget strenge instrukser fra Sappho's redaktion om ikke at overanstrenge mig så meget, at jeg kører træt i det.
Jagtsæson
Derfor skal man være opmærksom på, at selv om det tilstræbes at opdatere Udkigsposten dagligt, kan det ske at der alligevel kommer et ”hul” i ny og næ. Et ”hul” kan skyldes flere ting.
Måske er det jagtsæson og fasaner og ænder skal pilles ned fra himlen. Måske trækker det civile arbejde lidt ekstra netop denne dag - eller måske er der bare ikke historier derude som er gode nok til at kunne efterleve vore krav om kvalitet, relevans og troværdighed.
Som sagt er målsætningen at samle den globale situation på ytringsfrihedsområdet på ét sted. Ønsket er at give læserne et overblik, måske endda idéer til egne blogs eller links til Facebook.
Samtidig ønsker vi også at blive en ressource for redaktionssekretærer, der sidder og keder sig en søndag eftermiddag og måske har brug for at finde en historie.
Med andre ord er målsætningen den samme som det altid har været for Trykkefrihedsselskabet: at forsvare det frie ord, samt inspirere til at deltage i debatten om ytringsfrihedens situation i vor del af verden.
De største trusler
Som jeg ser det, er der lige netop nu to trusler mod vor ytringsfrihed.
Den ene er naturligvis islam og den islamiske fremfærd i verden. Islam er og har altid været ytringsfrihedens fjende.
Den anden er ytringsfriheden på nettet. Internettet er en historisk mulighed for dem af os, der gerne vil ytre os og deltage i debatten.
På egne blogs er der nemlig ingen anden redaktør end skribenten selv – og det er selvsagt en frihed som mange, rigtig mange, magthavere er bekymrede over. For næsten fire år siden foreslog en socialdemokratisk EU-parlamentariker fra Estland, at bloggere skal godkendes inden de kan blogge.
En lignende idé er for nylig blevet luftet af den dommer, der står i spidsen for en kommission der skal komme med forslag til en revision af den britiske medielovgivning (Udkigsposten 9. februar).
Dertil kommer de sædvanlige problemer med nationale krav mod YouTube, Google, Facebook og andre for at fjerne materiale.
Til de læsere, der hovedsageligt interesserer sig for islamkritik, skal jeg blot sagte tilføje, at nettet faktisk er det eneste sted islamkritikken har mulighed for at blomstre.
De traditionelle medier er alle redigerede af folk, der enten af ideologiske grunde eller af frygt ikke viderebringer sandheden om islam og den globale mod-jihad.
Dertil kommer, at vi jo så i det arabiske forår, hvad Twitter og blogs kan bruges til!
Så jeg forventer, at de to største trusler mod ytringsfriheden, som Udkigsposten hovedsageligt kommer til at beskæftige sig med, kommer fra islam og begrænsninger på nettets frihed.
Hvordan finder vi så vore historier? Det gør vi via forskellige kilder. Dels er Sappho tilmeldt en professionel søgetjeneste, som dagligt sender et udpluk af globale medieklip til os.
Derudover har vi øjnene åbne i al almindelighed, og jeg modtager af og til forslag til historier fra kilder, der er faldet over en god historie et eller andet sted.
Indtil nu har problemet mest været at udvælge de rigtige historier at bringe meget mere end at skulle opstøve dem.
Skal man dømme ud fra reaktionerne, er vi kommet rigtig godt fra start. Jeg håber meget, at Sappho's læsere også fremover vil have gavn af at læse Udkigsposten og at vi sammen kan medvirke til at præge den nationale debat om ytringsfrihed.
Se de seneste nyheder på Udkigsposten her