"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Rumænsk Rubicon, J.D. Vance og Autokratiet i Europa

9. april 2025 - Artikel - af Michael Pihl, næstformand i Trykkefrihedsselskabet

Rumæniens domstolsindgreb i den demokratiske proces udløste kritik af Europas krise for demokrati og ytringsfrihed fra vicepræsident J.D. Vance, som siden kun er blevet bekræftet.

”Terningerne er kastet”, sagde Julius Cæsar, da han gik over floden Rubicon og traf en skæbnesvanger beslutning om at misbruge den romerske hær som politisk magtinstrument mod republikken og gøre sig selv til diktator. Nu sætter udelukkelsen af populære kandidater fra Rumænien og Frankrigs præsidentvalg en ny, antidemokratisk præcedens. Europas politiske elite overskrider en grænse - på vej mod autokratiet.

I Rumænien vandt en uafhængig, nationalkonservativ præsidentkandidat; Călin Georgescu, første runde af valget i december 2024 og stod til at vinde den anden, da et ikke-folkevalgt ”Grundlovsråd” greb ind i den demokratiske proces. Mens folket var i gang med at stemme og to dage efter at samme råd havde talt stemmerne sammen fra første runde og konstateret, at alt var foregået demokratisk korrekt, erklærede rådet, at valget var annulleret. Hvad dernæst fulgte, minder om kommunismens værste perioder:  Politiske arrestationer, forhør og ransagelser og statslige indgreb i ytringsfriheden - uden demokratisk og retsstatslig grundlag. I begyndelsen af marts 2025 kulminerede så en dyb, rumænsk stats afvikling af demokratiet med den Centrale Valgkommissions beslutning om at stadfæste forbuddet mod Georgescus opstilling ved omvalget i maj 2025.

I sin skelsættende tale den 14.02.2025 i München kritiserede vicepræsident J.D. Vance med rette Europas politiske elite for at have glemt, hvad demokrati og ytringsfrihed er. Vance bemærkede, hvordan ytringsfrihed og demokrati er under pres fra politiske magthavere, efterretningstjenester og retsmyndigheder i Storbritannien og Tyskland og han fordømte autoritære indgreb i den demokratiske proces i forbindelse med præsidentvalget i Rumænien. Vance kritiserede bl.a. tidligere EU-kommissær; Thierry Breton, der: ”… gik på tv for nylig og lød henrykt over, at den rumænske regering netop havde annulleret et valg. Han advarede om, at hvis tingene ikke går efter planen, kan det samme ske i Tyskland”. Vance kaldte EU-pamperens udtalelser for ”chokerende i amerikanske ører” og tilføjede; ”… når vi ser europæiske domstole aflyse valg og højtstående embedsmænd true med at aflyse andre, bør vi spørge, om vi holder os til en passende høj standard”. Det aflyste præsidentvalg og en domstols indgreb i den demokratiske proces i Rumænien bygger iflg. Vance på ”… en efterretningstjenestes spinkle mistanke, et enormt pres fra kontinentale naboer” og ” på argumentet, at russisk desinformation havde inficeret de rumænske valg”.  Og Vance har fuldkommen ret. Argumentet om ”russisk indblanding” i Rumænien er ganske udokumenteret og kan på ingen måde retfærdiggøre rumænske myndigheders udemokratiske indgreb.  Det tyndslidte argument om ”russisk indblanding” minder påfaldende om FBIs falske og udokumenterede påstande i den såkaldte Steele-rapport, som i 2016 skulle bruges til et tilsvarende udemokratisk indgreb i demokrati og ytringsfrihed imod Donald Trump i USA. Flere retssager og undersøgelser har siden afsløret Steele-rapporten som et falsum og afdækket upålideligheden af Steele-rapportens kilder. Men argumentet om mystisk ”russisk indblanding” er stadig brugbart til udemokratiske indgreb.  

Indgrebet i den demokratiske proces i Rumænien finder desværre sted med passiv accept fra statsbetalte medier i Danmark, hvor tv-aviserne stort set ikke problematiserer det. Måske fordi det er en nationalkonservativ og ikke en venstreorienteret kandidat, som ostrakismen går ud over?

På TV2 kalder Ulla Terkelsen og David Busch (11.03) indgrebet i Rumænien for ”usædvanligt”, men tilføjer så, at Georgescu vistnok ”mistænkes for bånd til Putin”. Så er det vel i orden…?

Ritzau (09.03) gør gældende, at Georgescu er ”under efterforskning for seks mulige lovovertrædelser, herunder for at være medlem af en fascistisk organisation og for at have overtrådt reglerne for finansiering af valgkampe”, men undlader at nævne rumænske myndigheders manglende dokumentation for disse påstande.

Weekendavisens Ole Nyeng (14.03) kan ikke lide Georgescu og citerer derfor kun rumænske kilder, der mener at indgrebet i Rumænien ”kan retfærdiggøres”, bl.a. med udokumenterede beskyldninger om at han ikke fyldestgørende nok kan gøre rede for bidrag til sin valgkamp. Hvilket man i samme stil kunne bebrejde Lars Løkke Rasmussen, hvis man ville? Nyengs påstand om at Georgescu skulle have hilst sine tilhængere med ”udstrakt højrearm”, minder desuden om latterlige beskyldninger mod Elon Musk efter dennes eksalterede sejrstale i Amerika. Det er et tyndt grundlag at retfærdiggøre aflysningen af demokratiet på.

 

Mest vidtgående i uforbeholden støtte til det antidemokratiske indgreb i Rumænien er dog Christian Ilcus, der i det ellers normalt liberale medie Kontrast (23.03) ligefrem forsvarer afviklingen af demokratiet i Rumænien – som et forsvar for demokratiet. Således mener Ilcus, at domstolsstyret i Rumænien er: ”bevis på, at de demokratiske institutioner stadig kan stå imod de kræfter, der ønsker at undergrave dem …Heldigvis formåede Rumæniens politiske establishment i sidste øjeblik at afværge en sammensværgelse, som kunne have forvandlet landets demokrati til en autoritær helvedesmaskine”.

Kun dagbladet Information (11.03) udtrykker på lederplads en tøvende og forbeholden kritik af indgrebet i Rumænien: ”Risikoen er, at udelukkelsen vil fremstå som – eller måske ligefrem være – et antidemokratisk forvar for demokratiet”.

Afviklingen af demokratiet i Rumænien har altså den ”risiko”, at det kan komme til at ”fremstå antidemokratisk”?

Indgrebet i Rumænien er imidlertid rent antidemokratisk. Ikke noget ”forsvar for demokratiet”. Uanset, hvad man mener om Georgescu.

J.D. Vances kritik bliver kun bekræftet af tilsvarende autoritære domstolsindgreb mod Marine Le Pen i Frankrig, som også forhindres i at stille op til det kommende præsidentvalg v.h.a. aktivistisk jura med tilbagevirkende kraft. I Tyskland har en byret i Bamberg netop idømt en chefredaktør for mediet; Deutschland-Kurier, David Bendels, 7 måneders betinget fængsel for et satirisk billede af indenrigsminister Nancy Faseser (SPD), hvor hun ironisk nok står med et skilt, hvor der står: ”Jeg hader ytringsfriheden”. Den slags straffes man altså for i Tyskland nu igen.

Dem, der håner staten, skal have med en stærk stat at gøre” – advarer Faeser.

Vance har fuldkommen ret: Ytringsfrihed og demokrati er i dyb krise i Europa.

Og de er på dybt vand, som forsvarer dette Rubicon - på vej mod autokratiet.