"Det er ligesom en dødelig sygdom. Den rammer altid alle mulige andre. Aldrig dig.”
Olga Romanova lyder resigneret, da hun står på talerstolen i Vartov og fortæller om den begivenhed, der blev startskuddet for hendes virke som politisk aktivist.
Det, der der har gjort hende berømt og berygtet i Rusland og er grunden til, at hun modtager Trykkefrihedsselskabets Sappho-pris 2012, begyndte med fængslingen af hendes mand, Aleksej Kozlov.
I Rusland risikerer enhver, der er så uheldig at lægge sig ud med en magtfuld person, at ende i fængsel.
Det kom Aleksej Kozlov til, og ulykken ramte dermed også Olga Romanova, der indtil hans fængsling i 2008 var en respekteret mediepersonlighed. Det ændrede sig med ét.
Gamle Gulagbetegnelser
"Pludselig holder man op med at være en person. Man bliver en 'fangekone'." 'Fangekone' er en gammel betegnelse fra gulag-tiden. Det var det mærkat, man satte på dem, regimet udnævnte til 'folkets fjender'.
Præcis samme beskyldninger rammer pårørende til fængslede i vore dages Rusland. Og omgivelserne tror på dem og reagerer, som om man pludselig er blevet spedalsk.
”Du skal ikke komme hjem til os. Du bringer fængslet med dig,” fik Olga Romanova bl.a. at vide af en bekendt.
Ikke desto mindre tog hun kampen op og tog initiativ til ”Rusland bag tremmer”, der både er en blog og et netværk, der hjælper andre i samme situation. Dem er der mange af.
I Putins despotiske og korrupte Rusland sidder en halv million i dag i fængsel uden at have gjort sig skyldig i noget, berettede Olga Romanova. ”Ethvert menneske kan sættes i fængsel for en hvilken som helst anklage.”
"Ekstremistisk" Pushkin-motiv
Anklagerne spænder vidt, fra pædofili til påstande om ”ekstremisme” – en anklage, der har visse lighedspunkter med vores vestlige hate speech-paragraffer.
Men i Rusland går man til ekstremer.
Således blev en indehaver af et 150 år gammelt maleri med et motiv fra en fortælling af den berømte russiske forfatter Pushkin fundet skyldig i ekstremisme.
Sagerne bliver ifølge Olga Romanova mere og mere groteske, men samtidig vokser den offentlige opmærksomhed om overgrebene.
I dag er over 90 pct. af russerne klar over, at der sker overgreb. Det er langt flere end for ti år siden. Denne udvikling skyldes bl.a. Olga Romanovas virke.
Via hendes blog spredes informationer frit, og det bærer frugt i form af øget kendskab til retsløsheden i Putins Rusland. Og magthaverne frygter dem, der som hende praktiserer ytringsfrihed
Men hendes mand, Aleksej Kozlov, er stadig bag tremmer.
Se Olga Romanovas tale på Snaphanen
Læs interview med Olga Romanova på onsdag.