"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Pressemeddelelse: Trykkefrihedsselskabet vil påvise ulighed for loven ved at politianmelde en række medier

14. april 2021 - Artikel - af Trykkefrihedsselskabet

”Vi kan ikke forstå, hvorfor Kim Møller skal straffes med op til tre års fængsel for noget, som andre medier kan gøre frit og ustraffet” udtaler Trykkefrihedsselskabets formand Aia Fog, og nævner bl.a. billedet af den tyrkiske agent, som står med armen sejrrigt i vejret ved siden af liget af Ruslands ambassadør, som han lige har dræbt: ”Det foto gik verden rundt, og blev endda indstillet som årets pressefoto – og godt det samme. Vi kan bare ikke se den principielle forskel på de to billeder” siger Aia Fog.

Læs hele pressemeddelelsen:

Trykkefrihedsselskabet har i dag meldt TV2, Berlingske, BT, Ekstra Bladet, Information og Politiken til politiet for ”..under særligt skærpende omstændigheder uberettiget at have videregivet meddelelser eller billeder vedrørende en andens private forhold eller i øvrigt billeder af den pågældende under omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden,” som der står i straffelovens § 264 d.

Baggrunden for politianmeldelserne er dels at rejse en principiel debat om politiets og anklagemyndighedens (mis)brug af § 264 d til systematisk forfølgelse af islamkritikere og dels at sætte fokus på den stigende ulighed i anklagemyndighedens og ordensmagtens håndhævelse af loven.

For nylig blev der rejst tiltale efter § 264 d med påstand om fængsel i op til 3 år mod Kim Møller, manden bag den nationalkonservative blog Uriasposten, fordi han efter et terrorangreb mod Notre Dame-kirken i Nice i oktober sidste år bragte et billede af et af ofrene for terrorangrebet på sin blog, en 69-årig fransk kvinde, som gerningsmanden havde forsøgt at skære halsen over på.  

Tiltalen mod Kim Møller føjer sig til rækken af retssager for overtrædelse af straffelovens § 264 d, som nu gennemføres mod en række islamkritiske deltagere i den offentlige debat:

”Vi kan ikke forstå, hvorfor Kim Møller skal straffes med op til tre års fængsel for noget, som andre medier kan gøre frit og ustraffet” udtaler Trykkefrihedsselskabets formand Aia Fog, og nævner bl.a. billedet af den tyrkiske agent, som står med armen sejrrigt i vejret ved siden af liget af Ruslands ambassadør, som han lige har dræbt: ”Det foto gik verden rundt, og blev endda indstillet som årets pressefoto – og godt det samme. Vi kan bare ikke se den principielle forskel på de to billeder” siger Aia Fog og understreger, at det absolut ikke er hensigten med politianmeldelserne at stække pressefriheden: ”Tværtimod. Vi mener offentligheden har ret til at kende terrorens konsekvenser og at det må være en redaktionel beslutning, om man vil bringe voldsomme billeder. Vores mål med politianmeldelserne er at rejse en principiel debat og få afklaret retsstillingen på området, som mildest talt sejler. Og så er det kun rimeligt, at det er de store mediehuse, der har ressourcerne til det, som skal gå forrest i den kamp – i stedet for at lade små, uafhængige medier og privatpersoner som Kim Møller med begrænset økonomi bære hele byrden.”

Trykkefrihedsselskabet har udover fotoet af mordattentatet på Ruslands ambassadør i Tyrkiet også politianmeldt medier for at bringe fotos og videoer af George Floyd, der dør mens en politimandpresser sit knæ imod hans hals samt billedet af en druknet tre-årig dreng i vandkanten på en strand i Bodrum, Tyrkiet.

 

For yderligere oplysninger:

Aia Fog: tlf.: 28964024, email: [email protected]

Michael Pihl: tlf.: 61281966, email: [email protected]

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg