Politiken har siden Muhammed-tegningerne haft travlt med at klandre Jyllands-Posten for at håne en religiøs minoritet. Dette er imidlertid en absurd påstand, da den forudsætter, at Jyllands-Posten skulle have ventet med at håne islam, indtil religionen er en majoritetsreligion i Danmark.
Kigger man nærmere på de lande, hvor islam rent faktisk er en majoritetsreligion, kan man konstatere, at i de lande er det dødsens alvor at lave sjov med islam. Dermed står tilbage at konstatere, at hvis der skal laves sjov med islam, har Jyllands-Posten vist rettidig omhu, hvorimod Politikens argument er hullet som en si.
Men overholder Politiken sit eget bud om ikke at håne religiøse minoriteter?
Nej. Slet ikke.
Søndag 14. januar 2007 skrev Politikens journalist Mikkel Fyhn om sin deltagelse i et rygestop-kursus på Lanzarote ("Farvel røg, goddag yoga"). Artiklen i sig selv er der ikke noget i vejen med. Selvom den er lidt af en ørkenvandring for en ikke-ryger. Derimod er illustrationen udført af Mai-Britt Bernt Jensen, der indleder artiklen, dybt problematisk.
Den rene blasfemi
Mai-Britt Bernt Jensen har lavet en tegning af journalist Mikkel Fyhn, hvor han sidder i yoga-stilling. En række skoddede smøger omkranser Mikkel Fyhns hoved som en glorie. Det lyder tilforladeligt nok. Det er det ikke! Illustrationen er endnu en dansk provokation af en af de store verdensreligioner.
Akkurat som Jyllands-Posten i sin tid – ifølge Politiken – bevidst hånede islam, håner og spotter Politiken nu hinduismen. En religion, der ifølge FN allerede i 1997 havde 746.797.000 tilhængere svarende til 13 procent af verdens befolkning.
Disse mange tilhængere, der på grund af den eksplosive udvikling i befolkningstallet i Asien nok snarere udgør op mod én milliard eller mere, vil naturligvis opfatte Politikens illustration som blasfemi. For på illustrationen indtager Mikkel Fyhn ikke en tilfældig yoga-stilling. Han indtager ikke alene den position, han holder også fingrene således, som det er karakteristisk for hinduernes gud Ganesha. Ganesha er for hinduerne ikke bare visdommens, intelligensens og undervisningens gud. Ganesha er kropsliggørelsen af selve kosmos. Det må derfor virke stærkt provokerende for hinduer, at deres gud parodieres af en ligbleg dansker på noget så pragmatisk som rygestop-kursus.
Men særligt problematisk er kransen af skoddede smøger omkring Mikkel Fyhns hoved. En læsning af dette aspekt af illustrationen vil hurtigt afsløre, at Politiken simpelthen fremstiller hinduismen som en skodreligion, når illustrator Mai-Britt Bernt Jensen uden videre udskifter hinduismens mandala-hjul, der traditionelt danner baggrund for fremstillinger af Ganesha, med et hjul af ulækre skoddede smøger.
Massiv kampagne
Som om det ikke er slemt nok, at Politiken håner og spotter og parodierer en religiøs minoritet i Danmark, skal man huske på, at hinduismen på det seneste har været offer for en massiv kampagne fra vestlig side. For eksempel blev den indiske Bollywood-skuespillerinde Shilpa Shetty moppet i Big Brother-huset med racistiske bemærkninger, mens hun var deltager i den engelske udgave af Big Brother Celebrity. Samtidig arbejder Tyskland på at forbyde svastika-symbolet.
Det vækker naturligvis vrede blandt hinduer, da de i årtusinder har brugt symbolet som et tegn på gode forhåbninger. Symbolet er sammensat af ordet svasti, der betyder »lykke«, og suffikset -ka, som samlet giver udtrykket: "det som bringer lykke". Men hinduernes religiøse symbol er som bekendt blevet misbrugt i en spejlvendt version af Adolf Hitler og nazisterne.
Set i det lys og med en udvidet historisk og religiøs bevidsthed bliver det klart, at Politiken puster unødigt til ilden med sin karikatur-illustration af hinduernes gud Ganesha.