"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Pigebørn er også uønskede i Danmark

8. oktober 2013 - Artikel - af Firoozeh Bazrafkan

Firoozeh Bazrafkan

Der burde ligge danskerne fjernt at få fjernet fostre, fordi de har det forkerte køn, men det sker den dag i dag i Danmark, skriver Firoozeh Bazrafkan

Grænsen for provokeret abort i Danmark er som bekendt 12. graviditetsuge. Det kom frem i oktober 2012, at Abortankenævnet i Danmark har givet tilladelse til abort efter 12. graviditetsuge baseret på barnets uønskede køn.

Det er især familier med anden etnisk baggrund end dansk har fået tilladelse til abort efter de har fået kendskab til barnets køn, da de vil have et drengebarn, der kan forsørge dem på deres ældre dage og føre familienavnet videre, et mandligt overhoved.

Vi har også hørt om familier, der får aborten foretaget i Sverige, hvor grænsen for abort er 18. graviditetsuge. Sverige er især en mulighed, hvis familien har fået afslag fra Abortankenævnet.

Denne selektion baseret på køn er og bør ligge os meget fjernt.

Giv os sønner, ikke døtre

"Må du blive mor til hundrede sønner", siger et indisk ordsprog. Tydeligere kan det næppe illustreres, hvilken status sønner har i visse kulturer. Pigebarnet er mere uønsket end nogensinde før, især i fjerne kulturer i Mellemøsten, Indien og Kina.

Kønstesten i Danmark kan først foretages mere sikkert efter 12. graviditetsuge. Det er rimeligt at antage, at vi foretager kønstesten så sent i graviditeten i Danmark dels fordi kønnet ikke kan bestemmes sikkert så tidligt; dels fordi vi forsøger at undgå aborter baseret på barnets eventuelt uønskede køn.

Man kan dog få dispensation, hvis der foreligger særlige omstændigheder som fx voldtægt eller incest.

Tal fra UNICEF fastslår, at der bliver foretaget 7.000 aborter af uønskede pigebørn om dagen i Indien. Undersøgelser i nyere tid fra blandt andre UNICEF anslår, at Indien mangler op til 50 millioner piger i dag .

Også i Kina kommer pigebørn i klemme og bliver fravalgt grundet etbarnspolitikken, der gør, at familierne ønsker et drengebarn, som kan forsørge dem.

Vi ved nu, at denne aflivning af pigebørn også finder sted i Danmark.

Systematisk aflivning af piger

Da denne nyhed kom frem i efteråret, blev sundhedsordførerne blev dybt forargede og skyndte sig at stille sig i mediernes spotlys for at tilkendegive deres afstandstagen fra kønsaborter.

Deres holdning overrasker næppe nogen. I den forbindelse forsikrede de også, at de ville tage fat i Abortankenævnet og undersøge sagen nærmere. Hvad blev resultatet af den undersøgelse?

Sundhedsordførerne bør i stedet undersøge mulighederne for at komme problematikken til livs i stedet for at komme med indlysende udtalelser om deres holdning.

Nogle vil argumentere for, at disse aborter er konsekvenserne af den frie abort og at vi må leve med de demografiske følger. Det er imidlertid ikke korrekt. Den fri abort gælder indtil 12. graviditetsuge og den er jeg tilhænger af.

Det er uansvarligheden, der derefter tillader abort baseret på barnets uønskede køn.

Det siges i Indien, at hvis man har to pigebørn, har man begået synd i fortiden. Hvad er synden mon for systematisk aflivning af pigebørn i Danmark?

Firoozeh Bazrafkan er kunstner, debattør og tidligere medlem af Trykkefrihedsselskabets bestyrelse

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg