"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

PET har fokus på venstreekstremister

26. december 2017 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Foto: Asger Bonnevie

Man skal ikke tro på alt, hvad man læser. Og slet ikke hvis afsenderen er Antifascistisk Aktion (AFA), Redox eller et andet venstreekstremistisk medie.

Men der er dukket en interessant historie op på AFA's Facebookside, hvor administratoren af siden har skrevet følgende:

"PET på rekrutteringsrunde blandt politisk aktive

ANTIFASCISTISK AKTION·19. DECEMBER 2017

De seneste uger har PET chikaneret og truet en aktivist på den autonome venstrefløj ved at ringe ham op adskillige gange og efterspørge et personligt møde. Da aktivisten ikke svarede på opkaldene, begyndte opkaldene at komme fra forskellige telefonnumre. Chikanen eskalerede, da PET dukkede op på aktivistens arbejdsplads og begyndte at spørge rundt i et forsøg på at få aktivisten i tale. Det gjorde aktivisten så presset, at han indvilligede i at gå en tur med politimanden, der kaldte sig selv for Rune. Panseren var i civil og var ifølge ham selv fra ”Rigspolitiet”, hans motiv for at tale med aktivisten var ”en bekymring omkring udviklingen i hooligan-miljøet”, på trods af at aktivisten ikke har nogle bånd til hverken ultras- eller hooliganmiljøet. Panseren fortalte også, at han var fra ”antiradikaliseringsenheden” og spørgsmålene til aktivisten handlede om 1. marts demonstrationen i år, G20 demonstrationerne i Hamborg og en ung mand, der igennem længere tid har været meldt savnet og som i en kort periode har været bruger af Ungdomshuset. Aktivisten fik et klart indtryk af, at PET forsøgte at rekruttere ham som informant, blandt andet ved at tale om politiets store bekymring for ”unge mennesker, der ikke forstår konsekvenserne af de ting, som de bliver hevet med ind i” (med reference til 1. marts), men også med henblik på at aktivisten kunne involvere sig i hooligan-miljøet, og at PET kunne tilbyde ”relevant uddannelse”, så aktivisten kunne blive infiltrator dér.

Aktivisten tog hurtigt kontakt til Antifascistisk Aktion og fortalte om sin oplevelse med politiet. Det er meget vigtigt at være åben omkring, at man er blevet kontaktet af politiet og fortælle det til sine politiske kammerater. Det gør det muligt at sprede informationen hurtigt som for eksempel i denne statusopdatering og sikre, at man som aktivist kan beskytte sig selv og miljøet mod yderligere chikane fra politiet. PET lever af at manipulere med folk, og det er lettere at sætte en grænse over for dem, hvis man er forberedt på, at de kan dukke op.

Taktikken fra politiets side, hvor de presser aktivister med opkald eller besøg på bopæl/arbejdsplads, er ikke usædvanlig. Det er en klassisk strategi fra PET’s side at agere ”bekymrede” eller at efterspørge information om for eksempel højrefløjen, nazier, hooligans osv. blandt aktivister. Men det handler i virkeligheden om at få en indgang til at opbygge en relation til dig som informant og for at sikre, at de senere kan presse dig til at fortælle om dine venner og politiske kammerater på venstrefløjen, når du først ”sidder i fælden”.

Derfor er det vigtigt, at vi står sammen, at vi fortæller åbent og ærligt om vores oplevelser med politiet. Selv hvis vi er blevet luret, bange eller presset til at tale med dem, så træd frem. Det er utrolig vigtigt at fortælle, hvad der er sket, hvad der er blevet sagt og tage ansvar, hvis man har begået en fejl. Det er ikke alle, der når at sætte en grænse hurtigt. Derfor er det altid bedre at være åben og ærlig, hvis man er blevet narret, end det er at holde det hemmeligt og frygte, at man bliver afsløret som stikker eller idiot. Det er menneskeligt at fejle, og vi kan alle sammen begå fejl, men hemmeligholdelse kan skade både dig og dine kammerater. Det er politiets vigtigste våben, fordi de kan bruge det til at presse dig, så sørg for at fortælle det med det samme. PET vil gerne arbejde i skyggerne og i det hemmelige, så hvis vi taler åbent og højt om vores oplevelser, er det første skridt til ikke at lade os splitte som venstrefløj.

Spred ordet til politiske kammerater, sørg for at tale om de her ting med dine venner både før og når det sker, så står vi alle sammen stærkere.

Antifascistisk Aktion."

Mødeterrorisme

PET's interesse for den ekstreme venstrefløj kan være afledt af denne gruppes chikane af blandt andet Stram Kurs og Nye Borgerlige i forbindelse med den netop overståede kommunalvalgkamp.

I begyndelsen af oktober overvågede den kendte venstreekstremist Susanne Dahl, der er idømt fængsel for politisk hærværk og kendt for sin aktivitet som mødeterrorist, et politisk møde blandt medlemmer af Nye Borgerlige i Skindergade i København. Da et medlem af Nye Borgerlige kom ud fra stedet, hvor mødet blev holdt, hældte Susanne Dahl en øl ud over vedkommende. Susanne Dahl forsøgte herefter at stikke af på cykel, men blev indhentet af sit offer, der trak hende af cyklen. Susanne Dahl blev tilbageholdt af flere medborgere, men det lykkedes hende at stikke af, inden politiet kom. Dog uden sin cykel. Medlemmet af Nye Borgerlige afgav forklaring til politiet. Om der oprettes en sag mod Susanne Dahl i forbindelse med seancen vides ikke i skrivende stund.

Få dage senere blev Nye Borgerlige igen udsat for mødeterror. Denne gang i forbindelse med et arrangement på Toga Vinstue i det indre København, hvor Nye Borgerliges Pernille Vermund og Mette Thiesen var gæstebartendere. Toga Vinstue har i flere år haft tradition for at invitere gæstebartendere fra hele det politiske spektrum. Værtshuset har blandt andet haft Liberal Alliances Karina Bergmann, SF'eren Leif Donbæk og den afghanske debattør Geeti Amiri som gæstebartendere. Men aftenen med Vermund og Thiesen som gæstebartendere endte anderledes end normalt, da Vermunds tjans blev afbrudt af en civilklædt politimand, der var til stede ved arrangementet. Politimanden bad Vermund gå med ud i værtshusets køkken, hvor han fortalte, at en gruppe personer, der var utilfredse med Vermunds tilstedeværelse på Toga Vinstue, havde taget opstilling udenfor værtshuset.

Gruppen af venstreekstremister udenfor Toga Vinstue forsøgte på et tidspunkt at storme værtshuset, men blev standset af en civilklædt politimand, der havde taget opstilling i døråbningen. Ledende politiinspektør og chef for beredskabet i Københavns Politi, Peter Dahl, har til TV 2 Lorry bekræftet, at det var "en gruppe autonome fra den yderste venstrefløj, som skabte problemer". Ifølge Ekstra Bladet blev ingen af de autonome anholdt eller sigtet for noget. Efter arrangementet blev Pernille Vermund eskorteret til sin bil af politiet.

Også det nystiftede parti Stram Kurs, der var på stemmesedlen ved kommunalvalget i blandt andet Københavns Kommune og Albertslund Kommune, blev i forbindelse med sine valgaktiviteter udsat for omfattende chikane. Da Stram Kurs fredag 6. oktober delte valgmateriale ud ved Nørreport Station i København troppede omkring 20 venstreekstremister op. Til en kandidat fra Stram Kurs sagde en venstreekstremist: "Du ved godt, der er en udløbsdato på dig." Mens partistifter Rasmus Paludan fik følgende ord med på vejen: "Det er utroligt, at du tør Rasmus, for du ved, det får en ende."

Det blev imidlertid ikke ved disse trusler. På et tidspunkt blev stemningen så truende, at Rasmus Paludan trykkede på sin overfaldsalarm, så politiet kom til stedet. Det lagde i første omgang en dæmper på de fremmødte venstreekstremister. Men efter et kvarter udbrød der håndgemæng mellem venstreekstremisterne og politiet, og venstreekstremisten Susanne Dahl blev anholdt. Anholdelsen af Susanne Dahl fik de andre venstreekstremister til at fortrække.

Politiet på bar bund

Til trods for at venstreekstremistiske grupperinger det seneste år har stået bag en række episoder, der omfatter vold, trusler, hærværk, chikane og intimidering af folk fra kredsen omkring For Frihed, Trykkefrihedsselskabet, Nye Borgerlige og Stram Kurs, er det ikke lykkedes politiet at opklare en eneste af disse sager. Til gengæld er det ved hjælp af vold og hærværk lykkedes venstreekstremister at intimidere nogen af de pågældende i en sådan grad - herunder fotograferne Eyvind Dekaa og Anders Bruun - at de har set sig nødsaget til at trække sig fra politisk arbejde.

Det kan tænkes, at PET's (angivelige) forsøg på at hverve en meddeler i det venstreekstremistiske miljø er forankret i et ønske om at skaffe flere oplysninger om miljøet og dermed eventuelt kunne hjælpe opklaringen af nogen af disse sager på vej.

Linket mellem venstreekstremisme og hooligan / fodboldmiljøet skal muligvis ses i lyset af, at Antifascistiske Aktions leder, den journalistuddannede Andreas Rasmussen, også er aktiv supporter af fodboldklubben FC København. Andreas Rasmussen har blandt andet en tatovering med FCK's motto "Success is temporary, Loyalty is forever" på sin venstre underarm.

Andreas Rasmussen (tidligere Andreas Jensen, født 1986), der også er aktiv i Københavns Styrkeløft Klub (KSK), er dømt for politisk motiveret vold, besiddelse af hacket materiale og ulovlig våbenbesiddelse. Alligevel har Andreas Rasmussen ikke lidt mærkbart under sit virke som voldelig venstreorienteret ekstremist. Andreas Rasmussen skriver med jævne mellemrum artikler for Dagbladet Information.

PET mistænkte svensk venstreekstremist

I forbindelse med terrorattentatet på Trykkefrihedsselskabets daværende formand Lars Hedegaard i februar 2013 havde PET ikke kun fokus på en eventuel muslimsk gerningsmand. Det fremgår af journalist Morten Skjoldagers bog Syv år for PET, der handler om tidligere PET-chef Jakob Scharf. I bogen står der:

""Man kunne forestille sig mange forskellige mennesker, som var utilfredse med Lars Hedegaard og hans holdninger. Derfor efterforskede vi (PET, red.) mulige forbindelser til det militant-islamistiske miljø, men også til det venstreekstremistiske miljø."

I den første tid efter attentatet havde PET mistanken rettet mod en navngiven svensk statsborger (der er temmelig sikkert tale om den svenske venstreekstremist Showan Shattak, red.), som var tilknyttet det venstreekstremistiske, antifascistiske miljø i Sverige og Danmark. PET vidste, at den pågældende tidligere havde været indblandet i en voldelig demonstration mod den islamkritiske hollandske politiker Geert Wilders under et arrangement i Sverige. Han passede desuden perfekt på signalementet af gerningsmanden.

Det viste sig dog, at det ikke kunne være ham, der havde skudt mod Lars Hedegaard."

(Side 320)

At man efterforskede endog meget bredt understreges af den kuriositet, at islamkritikeren Asger Trier Engberg kortvarigt blev aflyttet i forbindelse med sagen.

Forbindelse til Malmøs fodboldmiljø

Showan Shattak er ifølge den politiske blog Uriasposten aktiv i hooligangruppen Supras Malmö og bifalder åbent vold mod politiske modstandere. Ifølge Uriasposten har Showan Shattak kontakt til den danske afdeling af Antifascistisk Aktion. AFA's danske leder Andreas Rasmussen har for sin del også været aktiv i det svenske miljø, og i perioder har Andreas Rasmussen opholdt sig i Sverige.

I marts 2014 angreb Showan Shattak i forening med op til 20 venstreekstremister fem personer fra den yderste højrefløj, der kom ud fra en restaurant i Malmø. I forbindelse med overfaldet kom Showan Shattak slemt til skade, da de højreorienterede forsvarede sig. Blandt andet med knive. 

Landsretten i Sverige idømte en 30-årig mand fra den højreorienterede gruppe tre års fængsel for grov vold. Men manden blev ikke kendt skyldig i mordforsøg, som det ellers var anklagerens ønske. Ifølge dommer Hans Erik Romeling var det landsrettens konklusion, at den 30-årige sammen med fire andre blev jagtet af en gruppe (venstreekstremister, red.), og at den 30-årige trak kniven efter, at en af hans venner var blevet slået i hovedet med en flaske. Den 30-årige handlede dermed i selvforsvar.

I december 2014 fik Showan Shattak årets mangfoldighedspris af Malmø Kommune for sit engagement i kampen mod racisme og diskrimination. Showan Shattak har været inviteret til et møde i Danmark af Enhedslisten Aarhus (arrangeret i samarbejde med SUF Aarhus og IF Aarhus). Antifascistisk Aktions danske leder Andreas Rasmussen har i øvrigt skrevet en biografi - Ingen Jävla Hjälte - om Showan Shattak.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg