"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Avisprojekt: Ny national-konservativ avis i støbeskeen

11. august 2012 - Artikel - af Katrine Winkel Holm

Svenske Ingrid Carlqvist og danske Lars Hedegaard lancerer senere på måneden en international papiravis, kaldet Dispatch International. Den ambitiøse plan er at skabe et internationalt modstykke til mainstreampressen.

Der arbejdes i disse uger intenst på at skabe en ny avis, en rigtig papiravis, der skal udkomme én gang ugentligt.

Kræfterne bag avisprojektet er Sapphos læsere mere end bekendte. Den ene er svenske Ingrid Carlqvist, journalist og formand for Det svenske Trykkefrihedsselskab.

Den anden er Lars Hedegaard, der udover af være Sapphos ene redaktør også er tidligere chefredaktør på Information og som bekendt også  formand for Trykkefrihedsselskabet. Sappho har snakket med ham om avisprojektet.

Der er aviskrise og folk opsiger i store tal deres papiravis-abonnement. Alligevel kaster I jer ud i et papiravis-projekt. Hvad får jer til at tro på at projektet?

”Jeg forstår sådan set godt, at folk opsiger deres avisabonnementer. Det har jeg selv gjort. Selv om der er mindre ideologiske forskelle, så står der stort set det samme i alle aviser. Ideologisk set mener de alle det samme, og vi ved fra undersøgelser, at flertallet af journalister, ikke kun Danmark og Sverige, men også i USA og England, ligger det samme sted. Og at de ser det som deres opgave at opdrage befolkningen til at mene noget bestemt. Det, tror jeg, er en én af grundene til, at folk opsiger aviserne.”

Men der findes jo allerede et alternativ til mainstreampressen. Man kan gå på nettet og læse alt fra FrontpageMagazine til Document.no, Snaphanen, Uriasposten, Den korte Avis og Sappho. Hvorfor skulle folk gide betale penge for en avis, når de kan få det hele gratis på nettet?

”Det er rigtigt, alle disse glimrende websites allerede findes. Heldigvis. Hvis man bruger hele dagen og natten med på at læse dem, du nævner, samt 117 andre på engelsk, tysk og fransk, kan man omtrent danne sig et overblik. Men hvem har tid til det?  Ambitionen for en avis må være at give et overblik, et kortfattet all round-billede, der er resultatet af en selektion af nyhedsstrømmen, foretaget af redaktørerne.

Vores avis bliver også bredere i sin dækning end det plejer at være tilfældet med de kendte websites. Vi vil have indenrigspolitik, storpolitik, sikkerhedspolitik, økonomi, klima, kultur og meget andet. Desuden satser vi sandelig på at  bringe nyheder og analyser, som andre ikke har. Og det vil man se allerede i vores prøvenummer.

Det er vores ambition at udgive Dispatch i broadsheet en gang ugentligt på tryk fra og med den 3. januar næste år. Med et prøvenummer, som vi udsender den 30. august, prøver vi at undersøge, om at der er interesse for sagen. Der er også mulighed for at lave avisen som en mindre omkostningstung netavis. Jeg er temmelig overbevist om, at vi kan drive denne forretning. Der er allerede nu stor interesse.”

Hvem er vi?

”Ingrid Carlqvist og jeg. Det er os, der sidder i chefredaktionen. Vi har så en række skribenter, der bidrager til prøvenummeret, bl.a. David Gress, Nidra Poller, professor Hans Jansen, journalist Jannich Kofoed, professor Ole Humlum, Kim Møller, Torben Mark Pedersen og Diana West. Men vi er på jagt efter talentfulde skribenter og journalister. Hvor mange vi kan betale, afhænger af, hvor meget vi får i kassen."


Prøvenummeret er finansieret af nogle personer, der deler redaktørernes opfattelse af, at der er brug for en ny form for presse. Det vil udkomme som trykt avis på dansk, svensk og engelsk og med online-versioner på dansk, svensk, engelsk og tysk. Håbet er, at flere sprog efterhånden vil komme til.

Bliver det en dansk avis?

”Tyngdepunktet kommer til at ligge i Danmark og Sverige. Men man kan sige, at det er en avis, der tager globaliseringen alvorligt.

Men det er helt bevidst, at vi har givet den det internationale navn Dispatch. I dag er det, der sker i Mellemøsten ligeså vigtig som det, der sker i Varde. Hvis der f.eks. opstår krig i Mellemøsten, påvirker det også os. Af avisens 8 broadsheet-sider vil to sider være sat af til dansk-svenske nyheder.”


Formmæssigt lyder ugeavisen Dispatch som noget i retning af en kort udgave af Weekendavisen – i en mere nyhedsorienteret udgave, understreger redaktørerne. Kulturstof vil man også kunne finde, bl.a. byder prøvenummeret på første del af en krimiføljeton af den svenske debutant Nicolas Bredefeldt.

Hvordan vil du beskrive bladets linje?


”Man kan nærmest kalde os national-konservative. Vi vil ikke ligge under for tidsånden, det gælder både hvad angår den grønne ideologi og synet på multikulturalismen. Vi vil heller ikke være med i den anti-jødiske, anti-kristne linje, som man finder i store dele af pressen. Vi bekender os til det judæo-kristne kulturgrundlag. Tonen vil blive pæn, men analyserne skarpe. Og så vil nyhederne blive nogle andre end mainstreampressens.

Vi har helt bevidst valgt ikke at basere avisens økonomi på annoncer. Vi tager gerne imod annoncer, men vi baserer avisen på abonnementer. Vi vil ikke risikere at skulle rette ind efter annoncører, der truer med at trække annoncerne pga. noget i avisen, de ikke kan lide.”

Hvis man kikker på jeres hjemmeside, så er abonnementspriserne kun opgivet i euro. Hvorfor det?

Det er af rent praktiske grunde. Vi forventer at få abonnenter i hele den engelsk- og tysktalende verden, og vi må have en praktisk enhed. Men hvis man omregner til danske kroner, kommer et årsabonnement på den danske trykte avis til at koste 885 kroner, og et halvårsabonnement 484 kroner.  Vælger man online-udgaven, bliver priserne henholdsvis 730 og 409 kroner. 

Hvorfor skal en national-konservativ avis have et så eksotisk navn?

Det giver sig selv, at vi ikke kan vælge f.eks. et dansk eller svensk navn, der ville være uforståeligt alle andre steder. 

Hvad sker der, hvis man tegner abonnement inden januar, og det hele viser sig at være et luftkastel?

"Sådan vil det ikke gå. Men skulle vi have taget komplet fejl, så får folk naturligvis deres penge igen. Jeg skal understrege, at det er vigtigt, at enhver, der synes at vi behøver en sådan avis, tegner et abonnement nu, for uden penge kan vi selvfølgelig ikke drive avisen og ansætte de folk, vi har brug for.”


Dispatch International udkommer som prøvenummer 30. august. Man kan allerede nu tegne abonnement på avisen. Læs mere her 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg