Forkerte signaler
Dansk Journalistforbunds formand Mogens Blicher Bjerregaard var hurtig og kontant i sin fordømmelse af politiets indsats under en demonstration ved Bella Centret under klimatopmødet den 16. december 2009.
Politiets indsatsleder har ikke vist respekt for pressens arbejde, siger journalistformanden, der erklærer sig rystet over ordensmagtens fremgangsmåde.
Radiokommunikationen mellem politiets indsatsleder og betjentene er offentliggjort af DR's Pirat TV, og heraf fremgår det, at en kraftigt bandende indsatsleder har ansporet betjentene til at bruge stavene "rødglødende". På det offentliggjorte bånd hører man ham også sige, at pressefolk, der havde taget opstilling blandt demonstranterne, skulle have samme behandling, så man kunne kom hen til den højtalerbil, hvorfra demonstranterne ledte slagets gang.
"Jeg ved der står fyldt med presse foran, men de er i en risikozone – det må de selv ta. Så hugger vi bare til dem, de er en del af det, hvis de står der," hører man indsatslederen sige.
Ifølge Mogens Blicher Bjerregaard "lyser det ud af indsatslederens sprogbrug, at han ikke har respekt for pressens arbejde. Den måde, tingene bliver sagt på, sender nogle helt forkerte signaler."
Trykkefrihedsselskabet kan kun være enig i, at det er nogle forkerte signaler, der her sendes.
Vi har fuld forståelse for, at politiet formentlig havde fået strenge ordrer fra regeringen om for enhver pris at forhindre demonstranterne i at trængte ind på Bella Centret og dermed fremkalde en international skandale. Det var tydeligvis netop hvad demonstranterne havde planlagt.
Men netop i en sådan situation må man forvente, at indsatslederen demonstrerer et køligere overblik i stedet for lyde som en desperado.
Journalister i vejen for politiets arbejde
Værre er, at han har givet det indtryk, at politiet ikke formår at skelne mellem demonstranter og journalister, der er på stedet for at passe deres arbejde. Hvis det skal være stilen under kommende optøjer, vil det være en alvorlig trussel mod pressefriheden.
Det kræver så til gengæld, at journalister ikke blander sig med demonstranter eller ballademagere på en sådan måde, at de går i vejen for politiets arbejde. Og de må i hvert fald ikke gøre sig til en del af de begivenheder, de er sendt i byen for at dække.
Hvad der er op og ned i den konkrete sag vil uden tvivl blive gransket i en eller flere undersøgelser. Offentligheden har krav på en forklaring.