Forskellige ideologier har forskelligt udgangspunkt, når de skal definere statens rolle i samfundet.
Kommunisterne går ind for den totalitære stat igennem proletariatets diktatur, socialisterne mener ikke, at folk kan skabe deres egen (økonomiske) lykke, og derfor skal staten sikre denne ved en stærk omfordeling.
Konservative mener, at man må sikre sin egen lykke, og at staten skal være den sidste udvej, hvis familie eller andre sociale relationer ikke kan hjælpe, mens liberalisterne mener, at statens rolle må minimeres mest muligt.
Der er dog en ting, alle kan blive enige om: Staten, i praksis politiet, må være garanten for borgernes sikkerhed samt rettigheder og disses totale ukrænkelighed.
Det være sig i Gentofte eller Kokkedal.
Men lige præcis sådan er det, beklageligvis, ikke altid. Indimellem dukker historier op til overfladen.
Bl.a. historien om, hvordan en journalist på Christiania bliver strippet for tøj og jagtet som vildt igennem København, eller hvordan et hold fra TV2 ikke kan lave en reportage i Kokkedal, fordi deres bil udsættes for hærværk.
Og det er nemlig ikke bare de helt basale borgerrettigheder som ytringsfriheden, vi gang på gang ser krænket; der er også, som med TV2-journalisten, en overvældende mængde af situationer, hvor pressefriheden bliver krænket.
Antifa fik debat aflyst
Et andet eksempel er historien om en debat arrangeret af Konservativ Ungdom på Frederiksberg i oktober.
Her skulle den konservative folketingskandidat Rune Kristensen debattere med den højre-nationalistiske Daniel Carlsen.
Mantraet fra Konservativ Ungdoms side var: Bekæmp ekstremisme med argumenter. Det var alle ikke enige i. Den yderste venstrefløj med Antifascistisk Aktion (Antifa) i spidsen valgte at lave en moddemonstration.
Vi var naturligvis glade for at skabe debat, og for at nogle reagerede allerede før debattens start, og Antifa var jo i sin gode ret til at udtrykke deres holdning på området.
Men efter at have været i kontakt med politiet, den påståede ordensmagt, kom arrangørerne frem til den konklusion, at man simpelthen ikke kunne garantere medlemmernes sikkerhed. Derfor så man sig nødsaget til at aflyse debatten.
Den yderste venstrefløj fik altså med brosten, romerlys, hærværk og andre fascistiske metoder forhindret en demokratisk proces.
Først og fremmest må man i de foregående eksempler kritisere denne flok fascister for deres totalitære metoder; men en kritik må så absolut også rettes mod (ordens)magten.
Her kunne man altså som så mange gange før hverken sikre borgernes rettigheder, beskytte borgerne eller opretholde lov og orden.
Lovløse Christiania
Et konkret eksempel på hvordan lovpraksis overhovedet ikke håndhæves er Københavns graffiti-jungle, i folkemunde Christiania, som jeg selv besøgte forleden: Stedet, hvor lovløsheden og selvtægten hersker, og hvor hash-stanken hærger.
Man skulle tro, at man aktivt ville gøre noget for at forhindre, at der så åbenlyst sælges hash – men nej. Hvis politiet kommer, alarmeres pusherne alligevel af den militia, som man har placeret omkring Pusherstreet.
Derfor snakker man om at legalisere hash eller give op på anden vis i stedet for at opretholde lov og orden. Man glemmer åbenbart, at vi er i Danmark og ikke i en eller anden bananrepublik.
Der skal hverken herske lovløshed eller sælges hash nogle steder i Danmark, ligesom der ikke skal være nogen mennesker som med vold og selvtægt kan indskrænke andre personers frihed eller rettigheder; uanset om vi er på Christiania, eller om der er tale om bevægelses-, ytrings-, ejendoms- eller pressefrihed.
Det er essentielt for vores demokrati, at vi sætter alle kræfter ind for, som det så flot står i Jyske Lov: ”Med Lov skal Land bygges.”
Ja, og man fristes til at tilføje: Og med magt skal lov håndhæves.
Mikael Brorson er formand for Konservativ Ungdom i Sønderjylland