Anholdt for Koranafbrænding
I England er seks personer blevet anholdt, fordi de har brændt to eksemplarer af Koranen. Koranafbrændingen fandt angiveligt sted i baggården til The Bugle pub i Felling, Gateshead.
I begyndelsen af september løb pastor Terry Jones ind i et sandt stormvejr, da han luftede sine planer om af afbrænde 200 koraner på niårsdagen for terrorangrebet på USA 11. september 2001. Terry Jones aflyste i sidste øjeblik afbrændingen, efter fordømmelser fra snart sagt alle verdens ledere herunder USA's præsident Barack Obama og NATO's generalsekretær Anders Fogh Rasmussen var skyllet ind over ham.
De stærke reaktioner på Terry Jones' annoncerede og de seks englænderes gennemførte koranafbrændinger er interessante. Ikke mindst i lyset af, at en tilsvarende afbrænding af biblen ikke medfører samme stærke reaktioner fra hverken offentlighed eller politi.
Midt i den kristne adventstid – 9. december 2007 – brændte shock rockeren Marilyn Manson et eksemplar af biblen på scenen ved en koncert i NEC i Birmingham. Klippet er ligesom bibelafbrændinger foretaget af Manson i Oslo og Bruxelles tilgængeligt på YouTube (se nedenfor). Efter sin bibelafbrænding i Birmingham blev Marilyn Manson i øvrigt ikke anholdt af engelsk politi for at have opildnet til religiøst had, som det skete for de seks engelske koranafbrændere.
Bibelbrænder støttet af DR og Gyldendal
Danmark har også oplevet en bibelafbrænding. Det skete i forbindelse med udstillingen The Wonderful Wide World of Antichrist af Odense-kunstneren Søren Mosegaard i Kunstnernes Hus i Århus i begyndelsen af 1997. Da Søren Mosegaard som først planlagt alligevel ikke ønskede at afbrænde nogen af de bibler, han havde indsamlet til formålet i forbindelse med sin udstilling, fremskaffede Danmarks Radio en bibel (paperback-udgaven - hvem siger, at Danmarks Radio ikke er økonomisk ansvarlig?), hvorefter kunstneren foran et rullende kamera satte ild til biblen.
Kunne man forestille sig, at Danmarks Radio ville gøre noget tilsvarende, hvis en person ønskede at brænde Koranen?
Søren Mosegaard blev efter at have offentliggjort, at han ville brænde biblen, meldt til politiet for blasfemi af formanden for Århus Kommunes kulturudvalg, konservative Birte Bernt Henriksen. Kunstneren blev ikke dømt, da afbrændingen af biblen i sidste ende ikke blev alment offentlig tilgængelig, men forbeholdt DR, som dermed agerede som både vidne og bibelleverandør.
Kunstneren kom efterfølgende ikke til at vansmægte. Gyldendal med litterær direktør Johannes Riis i spidsen – samme Johannes Riis, der for kort siden efterlyste respekt for islams tabuer på et møde i Trykkefrihedsselskabet – valgte at tilbyde Søren Mosegaard en kontrakt på en religionskritisk (læs: kristendomskritisk) bog, Uhyret fra Betlehem, der var stærkt kritisk overfor den kristne religion, udkom i efteråret 2001 på Gyldendal og blev blandt andet anmeldt applauderende af den nuværende Weekendavisen-anmelder Klaus Rothstein, der dengang var boganmelder på Berlingske Tidende. Rothstein kaldte bogen ”en hårdtpumpet thriller til de blodtørstige og en kættersk provokation til de troende”.
Søren Mosegaard har siden solgt sin delvist afbrændte DR-finansierede bibel på en internetauktion.
Se Marilyn Mansons bibelafbrænding her: