"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Kurt Westergaard stopper på Jyllands-Posten

7. juni 2010 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Uwe Max Jensen

Muhammed-tegneren Kurt Westergaard er fortid på Jyllands-Posten. I morgen bringer avisen Westergaards sidste tegning.

"Idealismens Don Quijote siger farvel og tak - Virkelighedens Sancho Panza bliver indtil videre"



Sådan lyder billedteksten til Kurt Westergaards sidste tegning til Morgenavisen Jyllands-Posten. En tegning som avisen bringer over en hele side i morgendagens udgave. Tegningen forestiller Kurt Westergaard, der i rollen som Don Quijote bevæbnet med pen og blok rider ud i ukendtheden på et udtjent øg. Efter ytringsfrihedens ridder følger et pakæsel læsset med en kombination af blækhus og tændt bombe. Over hele scenariet troner den islamiske halvmåne, der bragte ytringsfriheden til fald. Eller fra en optimistisk vinkel gav den alvorlige midlertidige ridser i lakken.

Kurt Westergaard, der er æresmedlem af Trykkefrihedsselskabet og tidligere modtager af Sappho-prisen, har været på tvungen ferie fra Jyllands-Posten siden efteråret 2009, da de omfattende amerikanske terrorplaner mod avisen blev afsløret. Ferien blev i mere eller mindre ubemærkethed forlænget, hver gang Kurt Westergaard skulle have været til møde med Jyllands-Postens ledelse omkring sin fremtid på avisen. Senest da en somalisk attentatmand brød ind i tegnerens hjem for at slå Westergaard ihjel.

Nu er der ikke brug for flere møder. Kurt Westergaard har valgt at stoppe på avisen. En beslutning, der ifølge Westergaard er helt hans egen.

"Der er ikke nogen, der har presset mig. Jeg har haft ferie siden november, og det er selvfølgelig avisen, der af sikkerhedsmæssige årsager har arrangeret det. Jeg ved ikke, om jeg kunne komme tilbage, men jeg trænger til at stoppe og til at lave noget for mig selv. Man skal stoppe på et tidspunkt. Jeg bliver snart 75 år og har været på arbejdsmarkedet, siden jeg var 23 år, hvor jeg startede som lærer," siger Kurt Westergaard til jp.dk

Tegneren håber, at hans beslutning om at stoppe samtidig kan være med til at sænke trusselsniveauet mod Jyllands-Posten.

"Nu har jeg tid til at lave mine egne ting. Det passer mig udmærket. Mit fravær kan måske også være med til at reducere trusselsniveauet mod Jyllands-Posten," siger Kurt Westergaard til Sappho.

Takker for udvist mod og flotte tegninger

Jyllands-Postens chefredaktør Jørn Mikkelsen takker Kurt Westergaard for arbejdsindsatsen i de mange år, Westergaard var tilknyttet avisen, og ikke mindst for det mod, Kurt Westergaard har udvist siden offentliggørelsen af Jyllands-Postens Muhammed-tegninger 30. september 2005.

"Kurt har valgt at sige op for at hellige sig andre kunstneriske gøremål. Der er grund til at takke ham højt og tydeligt for de mange finurlige og flotte tegninger gennem alle årene. Og så er der jo simpelt hen god grund til at takke ham for det personlige mod og den standhaftighed, han har vist i de seneste fem år. Der er ikke mange, der ville kunne klare det pres, som Kurt er udsat for," siger chefredaktøren til jp.dk.

Chefredaktøren lover, at Jyllands-Posten også fremover vil gå forrest i kampen for ytringsfrihed, selvom de seneste fem år har været en hård omgang for både Kurt Westergaard og avisen:

"Kurt har sat et afgørende præg på Jyllands-Posten gennem 25 år. Men de seneste fem år har været særligt bevægede, både for ham og avisen. Kurt og JP har stået sammen hele vejen igennem, og det vil vi fortsat gøre. Vi kæmper den samme kamp for ytringsfrihed. Den journalistiske ide med Muhammed-tegningerne i sin tid var at diskutere, i hvor høj den offentlige debat er udsat for en intimidering fra kræfter, der ønsker ytringsfriheden beskåret. Dét initiativ har været sig sørgeligt mere berettiget og nødvendigt, end nogen vist havde forestillet sig på forhånd. Den kamp går videre, og Jyllands-Posten vil fortsat gå forrest."

Don Quijote på auktion

Galleri Draupner udbyder Kurt Westergaards Don Quijote-tegning til salg via en auktion på galleriets hjemmeside. Tegningen er udført i Westergaards karakteristiske akvarelteknik og måler 41 gange 31 centimeter. Højeste bud er i skrivende stund (klokken 17, red.) 3000 kroner. Auktionen slutter lørdag 12. juni klokken 14.00. Da Kurt Westergaard via Galleri Draupner for nogen måneder siden bortauktionerede en tegning til fordel for børn på det jordskælvsramte Haiti, nåede tegningen en pris på 100.000 kroner, der ubeskåret gik til hjælpearbejde på Haiti.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg