"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Kunstnere og blogs gør tykt grin med politiets navneforbud i Hedegaard-sagen

7. maj 2014 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Basil El-Cheikh Hassan. Såden lyder det fulde navn på Hedegaards attentatmand. Det kunne Snaphanen som det første medie afsløre - imod politiets ordrer.

Københavns Politi har fået nedlagt navneforbud i sagen vedrørende den formodede gerningsmand til attentatet på Trykkefrihedsselskabets mangeårige formand Lars Hedegaard i februar 2013.

Det er derfor ikke tilladt offentligt "at gengive den mistænktes navn, stilling eller bopæl.Et navneforbud er et egentlig identifikationsforbud, og det betyder, at det heller ikke er tilladt at bringe andre oplysninger om den mistænkte eller fotografier af den mistænkte, der er egnet til at identificere ham", og "såfremt offentliggørelse af sådanne oplysninger allerede er sket på internetbaserede medier, bedes de fjernet omgående, idet de pågældende medier i modsat fald risikerer retsforfølgelse for overtrædelse af navneforbuddet."  

Navnet ude alligevel

Truslen om retsforfølgelse af personer, der overtræder navneforbuddet, har ikke fået alle til at rette ind. På sin hjemmeside Frihedsaktivisten (http://frihedsaktivisten.dk/koebenhavns-politi-det-er-forbudt-naevne-hassan-basil/) har den tidligere politimand - Lars Andersen - illustreret en postering om navneforbuddet med et billede, hvor tegneseriefiguren Bart Simpson på en tavle skriver navnet på den formodede gerningsmand til attentatet på Lars Hedegaard hele otte gange.

Og Lars Andersen er ikke den eneste, der gør grin med politiets navneforbud.

Billedkunstneren Firoozeh Bazrafkan har malet et billede, der simpelthen bærer den formodede gerningsmands navn, og hun har postet et fotografi af maleriet på sin Facebook profil ledsaget af følgende tekst:

"Den Europæiske Menneskerettighedskonvention - Artikel 10. EMRK giver dig ret i at søge og modtage informationer fx. fra Google.dk, som alene er beskyttet af EMRK og gælder hermed ikke den danske grundlov."

På Twitter, hvor Københavns Politi har postet et link til en pressemeddelelse udsendt i forbindelse med navneforbuddet, har undertegnede i et svar (https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/461440334686601216) skrevet:

"Sigtede hedder Hassan Basil - Jeg anerkender ikke jeres navneforbud".

Mens bloggen Snaphanen i samme kommentartråd skriver: "Basil El-Cheikh Hassan er det fuldstændige navn". Heller ikke blandt brugerne på Facebook er der megen respekt for politiets navneforbud. Flere har i protest mod navneforbuddet skrevet den formodede gerningsmands navn.

Ekstra Bladet: Politiet anvender mafiametoder

Også Ekstra Bladet har udtrykt skepsis i forbindelse med navneforbuddet, som bladet mener, at politiet har lusket igennem (http://ekstrabladet.dk/112/article2272752.ece) ved ikke at underrette pressen om retsmødet, hvor der blev taget stilling til navneforbuddet:

"I et hemmeligholdt retsmøde nedlagde Frederiksberg Ret kl. 9.22 i morges et navneforbud på den 26-årige mand, der sidder varetægtsfængslet i Tyrkiet, sigtet for mordforsøget på den kendte debattør og islamkritiker Lars Hedegaard på Frederiksberg i februar sidste år.

Retsmødet blev holdt hemmeligt på den retsliste hos domstolsstyrelsen, som kun pressen har adgang til, og det er i strid med retsplejelovens § 31 a, hvorefter medierne skal have mulighed for at udtale sig og eventuelt protestere mod, at der nedlægges navneforbud i en straffesag.

Højesteret har i en principiel kendelse slået fast, at hvis ikke mediernes udtaleret skal være illusorisk, så skal pressen underrettes om retsmøder, hvor der skal tages stilling til navneforbud. Og det skal gøres ved, at retsmødet fremgår af rettens retsliste."

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen kalder politiets trusler mod medierne, hvis de ikke fjerner navnet fra artikler offentliggjort på nettet, inden navneforbuddet blev nedlagt, for "mafiametoder":

"Et navneforbud kan aldrig have tilbagevirkende kraft. Det er en uhørt retstilstand, hvis det skulle være tilfældet. Det kommer aldrig til at ske på Ekstra Bladet, at vi sletter eller retter i korrekte artikler, der var fuldt lovlige, da de blev offentliggjort. Et navneforbud gælder først fra det øjeblik, det bliver nedlagt," siger Poul Madsen til Ekstra Bladet.

Det var bloggen Snaphanen, der breakede den formodede gerningsmands navn blandt danske medier. 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg