Busselskabet Arriva er havnet i en sag om religiøs tildækning og manglende mulighed for at kontrollere misbrug af busselskabets månedskort. Sagen tager sin begyndelse mandag eftermiddag, da ægteparret Mohamed Belgacem og Houria Nouioua og deres tre børn på seks, fem og ét år stiger på bus nummer 107 på Viby Torv i Århus. Familien stammer fra Algeriet, og Houria Nouioua er iført hovedtørklæde og en såkaldt niqab, der skjuler hendes mund og hår.
Den religiøse tildækning får ifølge Århus Stiftstidende Arrivas chauffør til afvise Houria Nouioua med følgende begrundelse:
"Jeg kører ikke med kvinder med tørklæder, for jeg kører ikke med maskerede passagerer."
Chaufføren nægter at køre videre, hvis Houria Nouioua ikke stiger af bussen.
"Jeg blev meget chokeret over at min kone ikke måtte komme med bussen. Jeg har boet i Danmark i 12 år, og jeg har aldrig nogensinde været ude for noget lignende," siger Mohamed Belgacem.
Bange for at gå ud
Houria Nouioua nægter at forlade bussen, og da chaufføren nægter at køre videre, bliver bussen holdende ved busstoppestedet på Viby Torv i 10-15 minutter. Situationen får flere passagerer til at reagere, og på et tidspunkt ringer en kvindelig passager til Arriva.
Hun får fat på en chef ved busselskabet, og chefen giver chaufføren besked på, at han skal tage den tildækkede kvinde med og køre videre med bussen. Chaufføren følger beskeden fra sin chef.
At Houria Nouioua og hendes familie dermed når frem til deres bestemmelsessted i Århus midtby gyder ikke olie på vandene. Mohamed Belgacem er dybt rystet over behandlingen af sin kone, og han agter ifølge Århus Stiftstidende at klage over chaufføren til Arriva. Samtidig fortæller han, at hans kone er så chokeret over episoden, at hun er blevet bange for at gå uden for deres hjem i Viby.
Maskeringsforbud
Hos busselskabet Arriva er man ikke glad for historien.
"Det er en klokkeklar fejl fra chaufføren, og det er desuden i strid med lovgivningen. Folk må selvfølgelig være klædt, som de vil, når de stiger på vores busser," siger Martin Wex, der er pressechef hos Arriva.
Martin Wex fortæller, at man i busselskabet har haft en meget alvorlig samtale med chaufføren, som har fået at vide, at hans optræden er uacceptabel.
"Chaufføren har fortalt, at han har hørt om maskeringsforbud ved demonstrationer, og han troede, at det også gjaldt i bussen," siger Martin Wex til Århus Stiftstidende.
Chaufførens version
Ringer man til Arriva, er det ikke muligt at få chaufførens egen version af begivenhederne på Viby Torv. Chaufføren har ifølge Arrivas pressechef Martin Wex ikke lyst til at tale med pressen.
"Jamen, det har han ikke speciel lyst til. Men der er ikke tale om, at han har fået forbud mod at stille op," siger Martin Wex.
Månedskort og niqab
Houria Nouioua anvendte ifølge Arrivas pressechef Martin Wex et klippekort, da hun steg på bus nummer 107. Hvordan Arrivas chauffører skal identificere tildækkede kvinder, der anvender månedskort, og dermed forebygge misbrug af månedskort, har Martin Wex intet bud på.
"Vi skal kigge nærmere på reglerne. Vi har ingen klare retningslinjer på området. Vi skal have fundet ud af, hvordan vi skal tackle det. I øjeblikket har vi ingen regler, så det skal vi have lavet," siger Martin Wex, der regner med, at Arriva tager kontakt til Midttrafik for at få fastlagt regler på området indenfor den nærmeste fremtid.
Hvornår regler på området bliver en realitet, ved Martin Wex ikke med sikkerhed.
"Det bliver indenfor relativt kort tid," lover Martin Wex, der ikke kan uddybe om, relativ kort tid dækker over få uger eller flere måneder.
Indtil reglerne er på plads, kan kvinder, der skjuler underansigtet med niqab, i teorien misbruge andres månedskort uden at bringe sig i en situation, hvor de risikerer at blive afsløret.