Til stede ved denne lejlighed var også Søren Espersen, udenrigsforfører for DF. Han citerede Valdemar Rørdam:
Vi ved et fjeld kan sprænges
Og tvinges kan en elv.
Men aldrig kan et folk forgå,
Som ikke vil det selv.
Søren Espersen roste iranerne for deres rolige og værdige kamp for frihed og hyldede især de stærke, iranske kvinder, som ifølge Espersen er dem, der bærer de tungeste byrder:
"Ayotallah Khomeini skabte et beklumret land, hvor Vogternes Råd vogtede på, at alle vogtede på alle. Han lukkede skønheden inde ved at forlange, at kvinderne skulle dække deres smukke hår og ansigter til. Khomeini havde en pointe med det, han gjorde. For han vidste, at kvinder er farlige." (Stort bifald).
Espersen imponeret over kvinderne
"Det ser vi i dag. Det er kvinderne, der går forrest i kampen for et frit Iran, og dem beundrer jeg, dem hylder jeg her i dag. Det er enestående at se de iranske kvinder, som vi kan følge på YouTube og andre steder. Det er kvinderne, jeg er dybt imponeret over." Og han fortsatte:
"Jeg tror, at troen på reformer er opgivet af det iranske folk. For det gør ingen forskel, om man skifter den person ud, der sidder under Vogternes Råd.Den eneste reform, der duer er derfor at smide Vogternes Råd på historiens losseplads. Det er dén kamp, vi skal støtte det iranske folk i."
Jeppe Kofoed ønsker pres udefra
Også socialdemokraternes udenrigsordfører, Jeppe Kofod talte ved demonstrationen. Han afslørede i sin tale bl.a., at tyske Siemens og finske Nokia har solgt teknologi til Irans brutale regime. Teknologi som regimet bruger til at overvåge iranerne, når de bruger internettet og til at mindske eller helt spærre adgangen til nettet og på den måde blokere for iranernes kontakt til den frie verden.
Kofod mindede om, at hverken apartheidstyret i Sydafrika eller det kommunistiske styre i Østeuropa faldt uden pres udefra. Han opfordrede derfor til, at vi i Danmark, også via FN og EU bl.a. forlanger at:
- Alle politiske fanger omgående løslades
- At ytringsfrihed og forsamlingsfrihed respekteres
- At EU forbyder virksomheder at sælge produkter til Iran, som præstestyret kan bruge til at overvåge og undtrykke befolkningen med.
Videre sagde Kofoed:
"I aften sender jeg mine allervarmeste tanker til de iranere, der går på gaden for at demonstrere for frihed og demokrati. DE mennesker er demokratiets frontkæmpere og fortjener vores fulde støtte, respekt og solidaritet."
En ægkastende rapper
Den iranske digter og rapper, Askan leverede aftenens vel nok mest indtrængende tale, nemlig et digt. Digtet var på Farsi, men gode venner oversatte for mig.
Askan var vred på Gud, som han gik i rette med. "Er du kun Gud for rige mennesker", spurgte han således.
"Hvad med de fattige", fortsatte Askan og henviste til at kun rige mennesker er i stand til at beskytte sig mod det, der sker i Iran lige nu. For det er, mente Aslan, først og fremmest de fattige og hjemløse, der sover på gaden, som bliver slået ihjel. Det er først og fremmest de fattige, som er hjælpeløse overfor det iranske regimes brutalitet og overgreb.
Noget overraskende rettede Askan i sin tale også en varm tak til det danske politi, som, fortalte han, to dage før havde behandlet ham pænt, da han blev anholdt ved en anden demonstration mod det iranske regime. Askan havde kastet æg på en ansat fra den iranske ambassade.
Det er ulovligt at kaste æg på politiske modstandere. At kaste med maling eller æg er udtryk for vold og er ikke omfattet af ytringsfriheden. Men var det sket i Iran, fortalte Askan, havde han ikke haft mulighed for at gå i rette med Gud denne aften på Christiansborg Slotsplads. Så var han blevet henrettet af regimet.