Kig godt på billedet her. Prøv at tælle efter, kære læser: Hvor mange ældre mænd ser De på billedet, der forestiller den aktuelle bestyrelse i Trykkefrihedsselskabet? Formodentlig kommer De ligesom jeg til det resultat, at der er en enkelt: Trykkefrihedsselskabets formand Lars Hedegaard, der befinder sig i midten af billedet.
Dernæst spørger De måske: Hvorfor er det med alder så interessant? Jo, det hele begyndte sidste fredag om eftermiddagen, hvor jeg, der i skrivende stund er 49 år, lyttede til Ugerevy på P3. Programmet handler om ugen, der er gået og har hver fredag en gæst, der er relativ kendt. Studieværten hedder Huxi Bach, det er et pseudonym for den 31-årige journalist Christian Bækgaard Bach.
Ugens gæst var denne fredag Morten Sabroe, forfatter og journalist. Ugerevy har blandt andet en ytringsfrihedstelefon, hvor læserne kan ringe ind. I det hele taget er programmet, mener Huxi, som han skriver i en mail til mig, som jeg har fået lov at citere fra, "et program der gør, hvad vi kan for at værne om ytringsfriheden!".
På et tidspunkt i løbet af udsendelsen blev den hollandske politiker Geert Wilders bragt på banen. Morten Sabroe var vred på Lars Hedegaard, Geert Wilders, Naser Khader, "der var dummere end de fleste døre" og på ideen om at ytringsfriheden var truet. Trykkefrihedsselskabet var et selskab af ældre mænd og damer, og det kunne man forstå, var ikke godt. De så allesammen ud, som om de burde have burka på. Jeg citerer: "Nu skal man jo ikke sige noget om folks udseende, men der er nogle mennesker, hvor bare man ser dem, ligesom med Wilders, at man får sku’ sådan en dårlig smag i munden." Jeg har ved artiklens slutning linket til Uriasposten, en blog, der drives af Kim Møller. Møller har ulejliget sig med at finde Sabroe og Huxis udtalelser fra udsendelsen frem, og de er gengivet på hans blog i deres helhed.
Sabroe - et hot-shot på 35 år?
Til de læsere, der ikke kender Morten Sabroe kan jeg fortælle, at han ikke er et 35-årigt hot-shot - det kunne man måske tro i lyset af hans udtalelser - men derimod en herre på snart 62 år. Uden at ville fornærme Sabroe ville jeg mene, at belysningen i baren skal være meget, meget, meget dæmpet for at han vil blive skudt til at være, ja, andet end en ældre herre på snart 62 år. Men Sabroe er altså fem år yngre end Trykkefrihedsselskabets formand Lars Hedegaard, der først fylder 67 til efteråret. Så hvad Sabroe vel egentlig mener er, at selskabet efter hans opfattelse overvejende består af jævnaldrende mænd og kvinder, hvis synspunkter om ytringsfriheden, han ikke deler.
Huxi selv, der i øvrigt mente at Wilders frisure kunne være udtryk for et ønske om at fremstå "arisk" fik minsandten også udnævnt Trykkefrihedsselskabet til at være "nogle ældre herrer, som jo har lavet et lille selskab". Det studsede jeg over. Lad gå med Sabroe. Men skal en studievært på et program på Danmarks Radio, selv hvis det ligger på grænsen mellem journalistik og underholdning, ikke vide hvad han taler om? Er det nok at tro, at gisne? Ikke mindst i lyset af den aktuelle bestyrelses sammensætning undrede det mig, hvordan han var nået til denne konklusion.
Yngste medlem, Eva Krzeminski er for eksempel 27 år. Ahmed Mohamud er 28 år. Rachel Adelberg Johansen, der ligesom Krzeminski og Mohamud er ny i bestyrelsen, er 38 år. Og sådan kunne man blive ved.
Dialog med Huxi
Jeg besluttede mig for, helt i pagt med tidens trend, at jeg ville gå i dialog med Huxi. Jeg skrev altså en mail og spurgte, hvordan han var nået til den konklusion, at selskabet består af ældre mænd?
Huxi svarede - og jeg gengiver fra mailen med Huxis tilladelse - at han ikke kan "mindes at have hørt andre end Lars Hedegaard udtale sig på vegne af Trykkefriheds-selskabet. Nu kan jeg så se på jeres hjemmeside, at der skam også er unge mennesker. Dem må du opfordre til at ytre sig noget mere....jeg har desværre aldrig hørt dem sige noget (K Winkel Holm selvfølgelig undtaget...hende ser jeg jo af og til på DR)." Til orientering er Katrine Winkel Holm 39 år og foreningens næstformand.
Det er ganske rigtigt, at der til vores møder ofte er en overvægt af folk i moden alder. Jeg iler med at forsikre, at man er lige velkommen i selskabet hvadenten man er 18 eller 82. Men det er klart, at ligesom politiske partier har brug for yngre mennesker, har en hastigt voksende forening som Trykkefrihedsselskabet det også. Det er Huxis generation, der skal leve med de begrænsninger i ytringsfriheden, der kan blive en realitet, hvis udviklingen fortsætter. Det er derfor en glæde at se, at der begynder at komme flere og flere yngre mennesker til vores arrangementer.
Det er dog ret naturligt, at det er Lars Hedegaard, der udtaler sig på foreningens vegne, selvom han ikke er nogen teenager, for han er foreningens formand. Fuldstændig som Anders Jerichow, der er præsident for PEN og heller ikke er nogen teenager, er den der udtaler sig på vegne af PEN. Det er det, formænd og præsidenter gør.
Jeg skrev altså til Huxi, at "jeg synes ikke forklaringen holder helt, Huxi". Og Huxi svarede blandt andet tilbage, at han ikke helt forstår, "hvad du mener med at min forklaring ikke holder. Jeg kan ikke rigtigt svare dig andet end hvad jeg gjorde. Jeg ytrer min opfattelse af Trykkefrihedsselskabet. Det jeg kender til jer. At det så muligvis er forkert - det er en anden sag".
Jon Stewart og DR
Jeg har et sted læst, at Huxi er en beundrer af Jon Stewart, den amerikanske studievært på programmet The Daily Show. Det er jeg også, selvom jeg ikke altid deler Stewarts politiske holdninger. Men når Stewart er respekteret både til højre og venstre i det politiske spektrum i USA og i udlandet, tror jeg ikke mindst det skyldes en væsentlig ting: Stewart gør sit hjemmearbejde. Han fremtræder derfor velforberedt over for de politikere, meningsdannere og forfattere, han har i studiet.
Huxi forbereder sig formentlig også over for sine gæster. Han vil næppe titulere Sabroe som børnebogsforfatter eller kogebogsforfatter eller 38-årig meningsdanner. Men han lever fint med ikke at gide undersøge den forening, han gør sig morsom over for. Er det ordentlig journalistik? Nej, det er formodningsjournalistik. Det dumpede man på, da jeg gik på Journalisthøjskolen for mange år siden.
I dag møder vi formodningsjournalistikken hele tiden, både på TV og i den skrevne presse. Den anvendes, når journalister beskæftiger sig med et segment, mange af dem øjensynligt ikke bryder sig om: Politikere som Geert Wilders og Pia Kjærsgaard. Folk, der vil have begrænset indvandringen. Meningsdannere, der er kritiske over for islam.
De kan læse Uriaspostens gengivelse af den pågældende passage fra Ugerevyen fredag den 15. maj her. Så vil jeg lade det være op til læseren, om hun er 22 eller 88, at vurdere, om det er sjov og god underholdningsjournalistik. Eller om DR måske er ved at nå et - nyt - lavpunkt. Måske kan man også overveje, om ikke Humpty Dumpty fra Alice i Eventyrland er evigt aktuel med sin udtalelse om, at "når jeg anvender et ord, så betyder det lige, hvad jeg vil have det skal betyde".
Da man bør agere konstruktivt, har jeg opfordret Huxi til en dag at invitere et medlem af Trykkefrihedsselskabet ind og fortælle om foreningen. Så fik vi måske et andet perspektiv på ytringsfriheden bragt frem, end når tidligere gæster som Morten Sabroe og Karen Thisted benytter Ugerevys mikrofon. Da kriteriet er, at man skal være relativt kendt har Huxi og jeg dialogiseret os frem til at det for eksempel kunne være Farshad Kholghi, der forleden fyldte 38. Det har Huxi lovet at "tage med i mine overvejelser i fremtiden....!"