Slettede kommentarer
Interessen på den anden side Sundet for sidste uges debatmøde i Trykkefrihedsselskabet er stor. Over 9.000 har på You Tube set Ingrid Carlqvists oplæg og også Malin Waaks ”En sørgelig samling danskere”-reportage i Helsingborg Dagblad har udløst livlig debat i kommentarfeltet.
Mange har ytret stærk kritik af Waaks gengivelse af mødet, også medlemmer af Sapphos redaktion har kommenteret og lagt link til Sapphos dækning af aftenen.
Men onsdag morgen var alle kommentarer pludselig slettede.
Sappho har kontaktet Helsingborgs Dagblad for at spørge, hvor den web-debatten blev af, og hvorfor avisen vælger at fratage læserne muligheden at kommentere Waaks artikel.
I første omgang kontaktede vi kulturjournalist Johan Malmberg, der var anført som kontaktperson i forbindelse med Malin Waaks kronik. Malmberg henviste os til nyhedschef Sandra Jakob, som det efter flere forgæves opkald lykkedes at komme igennem til.
”Man skal vise respekt”
Sandra Jacob, hvorfor har I slettet kommentarerne og lukket kommentarfunktionen i forbindelse med Malin Waaks kronik?
Generelt så er det sådan, at det er vældigt få mennesker, der evner at føre en fornuftig debat på vort site. Der kommer indlæg, hvor man er åbent racistisk og man formulerer sig respektløst overfor dem, man diskuterer med. Vort grundprincip er, at man skal vise respekt, og at man skal tilføre debatten noget.
Men det var jo ikke tilfældet her – kommentarerne var ganske saglige?
Jeg har ikke haft noget med denne debat at gøre, men det var formentlig sådan, at der blev taget en beslutning om, at det ikke fungerede, og derfor blev den lukket ned. Det sker vældigt ofte.
Men der var et fint debatklima, og den eneste der blev kritiseret var kronikkens forfatter, Malin Waak?
Jeg ved som sagt ikke, hvordan det gik til. Det kan også have taget udgangspunkt i en arbejdssituation, hvor man ikke har haft ressourcer til at holde styr på debatten og derfor har valgt at lukke den.
Det virker som om, jeres kronikører gerne må anvende en hård tone, mens jeres læsere ikke må. Ville det ikke være rimeligt, at tillade læsere – som for en dels vedkommende var dem, der blev angrebet i kronikken - at være ligeså kritiske som kronikøren?
Nej ikke rigtigt…vi vil forsøge at holde et vist niveau på kommentarerne. Vi vurderer kronik og kommentarer hver for sig.
Så kronikøren behøver ikke være respektfuld, men læserne skal?
Det er op til redaktøren på kulturredaktionen at vælge hvilken tone han vil have i kronikken - men jeg har ikke tid, og vil heller ikke tage den diskussion med dig. Vil du gå videre med det her, må du tale med kulturchefen eller vores ansvarlige udgiver.
Helsingborgs Dagblad og den gode tone
Ifølge Sandra Jacob handler det altså om respekt og god debattone, når Helsingborgs Dagblad ikke vil tillade sine læsere at skrive alt for kritiske kommentarer.
Her et udpluk af, hvad selv samme dagblad lod deres kronikør skrive om sit møde med Trykkefrihedsselskabet og dets medlemmer.
Respektfuldt?
Døm selv.
”En sorglig samling danskar”
”Malin Waak går til trykkefrihedsmøde og mødes af en hengemt stank”
”Trods de malede engle i loftet føltes det lidt som at være havnet i helvede”
”Det var helvede. Eller snarere føltes det som at være fanget hos en flok rabiate hønisser”
”For den her lille klub er ikke andet end et påskud for sammen med ligesindede frådende at rase over anderledestænkende og at bagvaske muslimer”
”Det er paranoidt. Det er ubehageligt. Det er uanstændigt. Glem alt om, at man her har ret til frit at udtrykke sin mening. Tro mig. Jeg forsøgte”