"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Google Earth fjerner kors fra kirketårne

14. september 2017 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Martinskirche uden kors

Dagligvarekæden Lidl er ikke den eneste virksomhed, der er blevet bange for det kristne kors. Også internetgiganten Google anklages for at have bortretoucheret kors fra sin tjeneste Google Earth, der præsenterer satellit- og luftfotos af alle egne af jorden som en slags virtuel globus.

Med Google Earth kan man besøge praktisk talt alle steder på jordkloden uden at forlade computeren. Men ifølge den tyske hjemmeside Politically Incorrect (PI-News) (http://www.pi-news.net/google-earth-entfernt-kreuze-von-kirchtuermen/) får man ikke alle steder et tidssvarende billede af virkeligheden, da Google Earth ifølge PI-News i mindst to tilfælde har fjernet kors fra tyske kirker.

PI-News omtaler blandt andet Martinskirche i Landshut i det østlige Bayern. Martinskirche's tårn er 130,1 meter højt og dermed det højeste murstenstårn i verden og desuden det højeste kirketårn i Bayern. Det imponerende tårn har på toppen et kristent kors, men når man ser Google Earth's billede af Martinskirche er korset forsvundet fra kirketårnets top.

PI-News spørger i sin artikel om, det skyldes en tilfældighed eller en teknisk defekt hos Google Earth, at korset er forsvundet. På hjemmesiden spekuleres der også i, om korset er bortretoucheret "for ikke at såre følelserne hos folk af en vis "tro"".

Kirken i Landshut er imidlertid ikke den eneste kirke i Tyskland, der ser ud til at være blevet udsat for korscensur af Google Earth. Også domkirken i Speyer, der er er på UNESCO's Verdensarvsliste, synes at være blevet udsat for retouchering.

PI-News opfordrer i artiklen sine læsere til at kontrollere om, korset på kirken i læsernes hjemby stadig er der, når de benytter Google Earth. Hvis læserne støder på tilfælde, hvor kors er blevet fjernet fra Google Earth's billeder, beder PI-News læserne om at sende feedback og billeder til hjemmesiden.

Hvis læsere af denne artikel finder eksempler på retouchering af kors på danske kirker, hører Trykkefrihed også gerne fra læserne.

Fyret for at bære kors

Det kristne kors har i en årrække været under pres i det multikulturelle og islamiserede Europa. I 2006 blev Nadia Eweida, der var ansat som stewardesse i flyselskabet British Airways, fyret, fordi hun nægtede at fjerne et kors, hun havde i en kæde om halsen. Nadia Eweida sagsøgte efterfølgende British Airways for diskrimination under henvisning til, at flyselskabet tillod dets personale at bære tørklæder, turbaner og islamiske slør, der dækkede ansigtet, men ikke kors.

Sagen endte sin tur gennem det britiske retssystem med, at det blev fastslået, at det ikke er en ret for kristne at bære et kors eller et krucifiks omkring halsen til trods for, at andre religioners tilhængere har ret til tydeligt at bære religiøse symboler på arbejdet.

Nadia Eweida fik sagen retsprøvet ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, der afgjorde, at Eweida var blevet uretmæssigt fyret af British Airways. Eweidas sag var udvalgt som en ud af fire prøvesager, hvor Menneskerettighedsdomstolen skulle afgøre i hvilket omfang, kristne var blevet udsat for diskrimination i det britiske samfund. I de tre andre prøvesager afgjorde domstolen, at de kristnes rettigheder ikke var blevet overtrådt. Blandt andet blev det fastslået, at den 57-årige Shirley Chaplin ikke var blevet uretmæssigt fyret, da hun insisterede på at bære et synligt kors på sit arbejde som sygeplejerske. Fyringen af Chaplin blev begrundet med et forbud mod smykker på den pågældende arbejdsplads af hygiejnehensyn. 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg