"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Folkemødets powerhouse

15. juni 2017 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Sig mig, hvem du omgås, og jeg skal sige dig, hvem du er.

Torsdag klokken 12 åbnede årets folkemøde på Bornholm. En begivenhed, der hvert år trækker tusindvis af politikere, journalister, lobbyister, ngo'er og meningsdannere til Allinge på nordspidsen af Bornholm. Folkemødet har anslået 90.000 besøgende, men 30.000 får rejse og ophold betalt, så en tredjedel af deltagerne i Folkemødet er til stede på Bornholm som professionelle i en eller anden udstrækning.

Blandt årets deltagere er en gruppe yngre mænd med store skarer af følgere på Facebook og direkte adgang til medierne. Under Folkemødet bor de seks mænd i Havnegade i Allinge. Mere centralt bliver det ikke. Det er hjertet af Folkemødet, vi her taler om.

De seks mænd er:

Nima Zamani - blogger på Ekstra Bladet og vært på Radio24syv

Søren K. Villemoes - journalist og debatredaktør på Weekendavisen

Mikkel Andersson - journalist og debattør på Berlingske, vært på Radio24syv og redaktør på satiresiden Rokokoposten

Jacob Mchangama - jurist, debattør og direktør for den juridiske tænketank Justitia, skriver desuden indlæg på Zetland

Jon Kjellund - stikker lidt ud i sammenhængen, mest kendt i offentligheden for at have gjort en østrigsk turist gravid i forbindelse med et one-night stand i København og derved erhvervet sig titlen som ufrivillig far

Leif Donbæk - advokatfuldmægtig, medlem af Socialistisk Folkeparti, tidligere blogger på den venstreekstremistiske hjemmeside Modkraft, i dag blogger på borgerlige Berlingske under navnet Frihedssocialisten


Nima Zamani
Nima Zamani, hvis forældre flygtede fra Iran efter den islamiske magtovertagelse, blev kendt i offentligheden, da han forsvarede islamisten Alisiv Ceran, som politiet uretmæssigt indledte en menneskejagt på i 2014. I december 2015 meldte Zamani sig ind i Dansk Folkeparti. At dømme efter Zamanis negative ytringer om politikere fra Dansk Folkeparti i tidens løb var der tale om et satirisk indslag, og indmeldelsen blev da også ledsaget af ordene: "Uddybende forklaring følger i det nye år." Journalist Mads Aagaard Danielsen fra Danmarks Radio var involveret i projektet. Men offentligheden hørte aldrig mere til det.

Søren K. Villemoes
Søren K. Villemoes har som journalist på Weekendavisen lagt sig ud med venstrefløjsikonet Jacob Holdt og den venstreorienterede journalist Annegrethe Felter Rasmussen. Holdt blev i Weekendavisen afsløret som mytoman. En historie, der oprindeligt blev gravet frem af den nationalkonservative blogger Martin Kasler og som siden nåede ud til et større publikum, da Uriasposten tog historien op. På Uriasposten blev historien om, at Jacob Holdt slet ikke havde været til stede, hvor han sagde, at han var, læst af Mikkel Andersson, som informerede Søren K. Villemoes, der kørte historien i Weekendavisen, hvorefter afsløringen af Holdts bedrageri begyndte at rulle i alle landets medier herunder i Information, der i første omgang helt havde afvist Kaslers afsløring.

Villemoes afslørede senere Annegrethe Felter Rasmussen fra Information i plagiat, og hun blev på den baggrund fyret fra sit job på avisen. Sagen fik den slagside for Villemoes, at andre begyndte at læse hans tekster med tilsvarende akkuratesse, og der gik ikke længe, inden Villemoes selv blev grebet i et tilsvarende plagiat. "Jeg går på ferie som den pinligste mand i Danmark," konstaterede Villemoes efter afsløringen, og han tog herefter en længere pause fra Facebook, hvor han havde været meget aktiv i forbindelse med afsløringen af Annegrethe Felter Rasmussens plagiat.

Sideløbende foregik der en debat om, hvorvidt Annegrethe Felter Rasmussen overhovedet havde gjort sig skyldig i plagiat. I den debat fik Villemoes støtte fra flere sider. Blandt andet fra Mikkel Andersson i Berlingske.

Villemoes har i årenes løb været en indædt kritiker af Trykkefrihedsselskabet, og han var sammen med Jacob Mchangama medlem af netværket Fri Debat, der forsøgte at køre Trykkefrihedsselskabet ud på et sidespor i forhold til forsvaret af ytringsfriheden. Villemoes har efter, at han blev fast tilknyttet Weekendavisen trukket sig fra Fri Debat.

I marts 2017 brugte Søren K. Villemoes det muslimske terrorangreb i London som afsæt for en kritik af den danske højrefløj.

Villemoes har en privat relation til den afghanske debattør, DR-vært og forfatter Geeti Amiri, der har været på kant med Trykkefrihedsselskabets Aia Fog og selskabets tidligere bestyrelsesmedlem Firoozeh Bazrafkan. Villemoes har også private relationer til Jacob Mchangama, Jon Kjellund og Nima Zamani.

Mikkel Andersson
Mikkel Andersson er den mest islam- og indvandringskritiske af de seks. Mikkel Andersson bloggede i sin tid under navnet Mr. Andersson og skrev også kommentarer på Uriasposten under det navn. Andersson læser - at dømme efter hans videreformidling af Holdt-sagen - stadig Uriasposten, men er kommet på kant med Uriaspostens redaktør Kim Møller efter en postering på Uriasposten, hvor Møller skrev, at Mikkel Andersson manglede grundlæggende viden om den amerikanske alt-right bevægelse.

Mikkel Andersson er blandt højreorienterede kendt som en pedant, og i dag har han næppe mange berøringsflader med den højrefløj, han i sin tid var en del af. Andersson synes dog at have bevaret sin sympati for Israel, og han besøgte så sent som i sommeren 2014 Israel i selskab med blandt andre Jyllands-Postens daværende udenrigsredaktør Flemming Rose og Anna Libak, der dengang var udenrigsredaktør på Berlingske.

Jacob Mchangama
Jacob Mchangama var i begyndelsen med omkring netværket Fri Debat og sideløbende ansat hos Cepos. Mchangama har siden forladt både Fri Debat og Cepos, og han er i dag direktør for sin egen juridiske tænketank Justitia. Jacob Mchangama har været særdeles aktiv i den seneste tids debat om blasfemiparagraffens afskaffelse, og på Facebook var han heller ikke sen til at tage æren, da paragraffen blev afskaffet. "Mission accomplished" skrev han i en statusopdatering. Mchangamas forsøg på at tage æren er imidlertid en sandhed med modifikationer. Allerede i december 2014 anbefalede Jacob Mchangama og Justitia at afskaffe blasfemiparagraffen. Det fik imidlertid ingen effekt.

Først da en nordjysk mand brændte koranen og lagde en video op på Facebook, der førte til en tiltale for blasfemi - den første tiltale i over 40 år - kom der for alvor gang i debatten om blasfemiparagraffen. Det var i øvrigt Trykkefrihed, der breakede historien om politiets reaktion på koranafbrændingen og senere som det eneste medie fik et interview med koranafbrænderen. Så det er ikke Jacob Mchangama og Justitia, der kan tage æren for afskaffelsen af blasfemiparagraffen, men derimod den nordjyske mand, der efterfølgende modtog et hav af dødstrusler fra forurettede muslimer og Trykkefrihedsselskabet for at have bragt sagen til offentlighedens kendskab.

Jacob Mchangama har igennem årene ytret voldsom kritik af en lang række personer på højrefløjen herunder Lars Hedegaard, Katrine Winkel Holm, Aia Fog, Iben Thranholm, Mikael Jalving, Helle Merete Brix og Jeppe Juhl samt foreningerne Siad og For Frihed.

Jacob Mchangama har af medierne fået tildelt rollen som den faste forsvarer af ytringsfriheden uden politiske dagsordener. Men i virkeligheden er Mchangama anderledes selektiv, og han har for eksempel ikke fordømt den systematiske politiske vold mod lederen af Danskernes Parti.

Jacob Mchangama har en privat relation til Søren K. Villemoes.

Jon Kjellund
Jon Kjellund er mest kendt i offentligheden for sin deltagelse i DR's program Ufrivillig far. Kjellund har tidligere været udsendt som soldat til Afghanistan og er cand.scient.pol og forskningsassistent på center for militære studier i København. Han er ikke kendt i offentligheden for specielt bemærkelsesværdige udtalelser om islam og indvandring. Han har en privat relation til Søren K. Villemoes.

Leif Donbæk
Leif Donbæk er advokatfuldmægtig og SF'er. Han er tilknyttet Berlingske som blogger. Donbæk har blandt andet forsvaret islamisten Junes Kock fra Hizb ut-Tahrir på både Facebook, sin blog hos Berlingske og i Radio24syv. Et medlem af Danskernes Parti, der blev hængt ud i forbindelse med en venstreekstremistisk plakatkampagne, måtte nøjes med et Facebook opslag.

Junes Kock blev i øvrigt også forsvaret af Rasmus Brygger (tidligere Liberal Alliance), Søren K. Villemoes og Casper Gronemann.

Debat i Brandstationens mødetelt

Trykkefrihedsselskabet er også til stede på Folkemødet. Lørdag 17. juni 2017 fra klokken 11.30 til 12.30 inviterer Trykkefrihedsselskabet til debat med Søren Pape Poulsen, Kristian Thulesen Dahl og Pernille Vermund. Emnet er nationalkonservatisme. Debatten foregår i Brandstationens mødetelt.

Også den svenske gadekunstner Dan Park har meldt sin ankomst til Bornholm.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg