Danmarks næstmindste kommune Fanø, der ligger i Vadehavet ud for Esbjerg, bliver en af fire danske fribyer (i Fanøs tilfælde: friø), der kommer til at huse forfattere på flugt fra censur og statslige overgreb. Også Århus, Odense og Frederiksberg bliver en del af netværket ICORN (International Cities of Refuge Network). Et netværk som forfatteren Salman Rushdie i sin tid tog initiativ til. Blandt andet som følge af den langvarige trussel mod sit liv, som Rushdie oplevede i forlængelse af udgivelsen af De Sataniske Vers. En roman som Irans åndelige leder Ayatollah Khomeini fandt så stødende, at han nedkaldte en fatwa over forfatteren.
På Fanø skal den forfulgte forfatter og vedkommendes eventuelle familie bo i Sønderho på Fanøs sydspids. Dermed indskriver Sønderho, der udenfor sæsonen tæller omkring 320 indbyggere, sig på linje med storbyer som Amsterdam, Barcelona, Bruxelles, Frankfurt, Mexico City, Miami, Oslo og Stockholm, der også har status som fribyer.
Fanøs borgmester Erik Nørreby fra Venstre hilser friø-ordningen velkommen.
"Vi vil gerne være med til at fremme den demokratiske udvikling overalt i verden. Samtidig har vi tradition for at være et åbent samfund, hvor vi tager godt imod alle uanset politisk og religiøs overbevisning," siger Erik Nørreby til Sappho.
Med åbne arme
Borgmesteren er overbevist om, at en international forfatter kan finde sig til rette i det lille samfund, der havde sin storhedstid i slutning af 1800-tallet, hvor der boede 1000 mennesker i Sønderho, mens byen langsomt gik i stå i begyndelsen af 1900-tallet, da sejlskibe blev udfaset til fordel for motordrevne skibe.
"Sønderho og Fanø har et levende miljø, hvor vi godt tror, at en forfatter kan falde til. Vi er i hvert fald stolte af, at vi er blevet udpeget som friø, og vil tage imod vedkommende og en eventuel familie med åbne arme," fortæller Erik Nørreby.
Pengene til friby/friø-ordningen kommer fra Kulturministeriet, som har afsat to millioner kroner, hvoraf 1,2 millioner kroner går til at støtte kommunerne i etableringsfasen, mens 800.000 kroner går til kulturelle aktiviteter i forbindelse med forfatternes virke. Fribyordningen gælder i to år. Herefter er det meningen, at kommunerne selv skal overtage udgifterne.
Fanø Kommune har endnu ikke fået besked om, hvilken forfatter, der kommer til øen. Men der er nok at tage af. Alene på ICORN's venteliste er der i øjeblikket omkring 40 forfattere, der venter på et sted, hvor de kan opholde og udfolde sig frit.
Læs også Gennembrud for friby-ordningen
Fanø giver ytringsfriheden vind i sejlene
FRIØ. Fanø bliver hjemsted for forfulgte forfattere.
Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg