Saudisk udnyttelse af britisk retssystem
Rachel Ehrenfeld, leder af American Center for Democracy blev først for alvor opmærksom på problemet, da hun i 2003 udgav bogen Funding Evil: How Terrorism is Financed and how to Stop it.
I bogen dokumenterede hun, at en saudisk milliardær, Khalid bin Mahfouz, havde finansieret både al-Qaeda, Hamas og andre terrororganisationer.
Resultatet var, at Mahfouz anlagde sag mod hende i England, selv om hendes bog udkom i USA. De 23 eksemplarer af bogen, der over internettet var blevet købt af britiske kunder, var ifølge daværende lovgivning nok til at give engelske domstole ret til at føre sag mod en amerikansk statsborger.
Den engelske lovgivning giver nemlig "injurieturister" som Khalid bin Mahfouz mulighed for at ramme f.eks. amerikanske forskere, forfattere og journalister og dermed undertrykke deres ret til frit at publicere.
Det lykkedes Mahfouz at få hende dømt for injurier.
Ehrenfeld blev idømt en bøde på $230.000 med krav om undskyldning til saudieren og tilbagetrækning af hendes afsløringer.
En sideeffekt af denne retstilstand er, at forlag og forfattere udøver selvcensur for at undgå den slags astronomiske bøder.
Rachels lov
Siden dommen har Ehrenfeld ført kampagne for at få sat en stopper for injurieturismen. Sidste sommer bar hendes utrættelige arbejde frugt:
Repræsentanternes Hus vedtog en ny "Speech Act", også kaldet "Rachels Lov", der beskytter amerikanske forfattere og forlag mod injurieturisme:
”Fra nu af kan vi uden frygt publicere alt, hvad der kan dokumenteres. Loven er et lammende slag mod Englands kolonialistiske forsøg på at påtvinge os deres retsorden”, udtalte Rachel Ehrenfald dengang til Sappho.
Engelsk lovændring forude
Rachel Ehrenfeld kan dog stadig ikke rejse ind i England uden at blive mødt med kravet om at betale det tårnhøje beløb til Khalid bin Mahfouz.
Men der er håb forude: For nylig annoncerede den engelske regering en reform, der skal gøre en ende på injurieturismen:
”Det er simpelthen forkert, når akademikere og journalister bliver tvunget til tavshed på grund af risikoen for dyre retsopgør med rige individer og store selskaber”, har den britiske vice-premierminister Nick Clegg udtalt.
Regeringens initiativ, der er en milepæl i forsvaret for ytringsfriheden, ses også som en stor sejr for Ehrenheld.
Rachel Ehrenfeld holder en forelæsning i forbindelse med tildelingen af Trykkefrihedsselsabets Sappho-pris.
Tilmeld dig arrangementet i Vartov, København, her.