Danmarks Radio har i årevis og med rette været kritiseret for at have en ofte stærkt venstreorienteret slagside i vinklingen af deres nyhedsdækning, men der er ikke noget, der tyder på, at det såkaldte public service organ har tænkt sig at nivellere slagsiden. I hvert fald ikke når det gælder den ensidige, venstresnoede og Trump-hadende bias, der præger nyhedsdækningen fra USA og især de uroligheder, der i disse dage skyller hen over landet.
Det er Steffen Kretz, der i vidt omfang har ansvaret for at informere danskerne om, hvad der foregår i USA – og det er mildt sagt upræcist, spidsvinklet og stærkt præget af Kretz´ eget verdenssyn, politiske observans og udtalte modvilje mod den amerikanske præsident.
Lad os tage et par eksempler. De er begge fra den samme TV-Avis, den 2. juni kl. 18.30, der til overflod bærer overskriften ”Trump truer med at sætte militæret ind mod demonstranter” . Her står Kretz ved Lafayette Park tæt på Det Hvide Hus og er ved at eksplodere af forargelse over, at pladsen er blevet ryddet, så Præsident Trump kunne gå over til St. John´s Church, som kort forinden var blevet sat i brand af demonstranter.
Her siger Kretz: "Mens han (Trump) sagde det (at han bakker fredelige demonstrationer op), så blev en fredelige demonstration mage til den jeg står i lige her [...] ryddet af politi, bevæbnet politi, med tåregas, med knipler, med heste osv. Det var vel at mærke lovlydige borgere, der demonstrerede helt fredeligt, og var i deres ret til det."
Selvom Lafayette Park muligvis har været fyldt med fredelige folk i de 5 minutter Kretz har befundet sig på stedet - så har det været undtagelsen, der bekræfter reglen, hvilket Kretz bekvemt undlader at sige et ord om. Faktisk har urolighederne lige præcis dér været så voldsomme, at Secret Service blev nervøse og måtte evakuere præsidenten til et sikkerhedsrum. En Fox reporter blev få dage inden Kretz´ udlægning af Lafayette Park som et fredens epicenter, jaget væk af Antifa-agtige typer med en sådan voldsomhed, at Secret Service måtte hjælpe. Fox reporteren sagde efterfølgende i et interview, at han ikke har været så bange siden han var på Tahrir-pladsen i Egypten i 2011.
I samme indslag får Kretz Præsident Trumps tale til nationen til at lyde som om, Trump vil sætte hæren ind mod fredelige demonstranter: "De fleste amerikanere opfatter det som om han sætter hårdt mod hårdt: han rækker ikke hånden frem mod demonstranterne - han rækker en knytnæve frem mod demonstranterne".
I talen siger Trump faktisk det modsatte: han støtter fredelige protester og demonstrationer og at han overvejer at sætte hæren ind mod dem, der ødelægger de fredelige protester, dem der plyndrer butikker, overfalder fredelige mennesker og går til angreb på politiet.
Der er intet til hinder for, at nyhedsmedier kan have en politisk observans eller at journalister kan være politiske i deres dækning af nyheder og begivenheder. Faktisk kan det være en hel befrielse at følge medier, som åbent bekender sig til en bestemt politisk grundholdning og vinkler deres nyhedsdækning derefter: det er ærlig snak, og så ved man, hvad man har at gøre med og kan selv lægge til og trække fra efter egen politisk anskuelse.
Jeg ser således selv Fox News med stor begejstring, fordi mediet og ikke mindst deres værter flugter så dejligt med min egen konservative observans. Men jeg abonnerer også på Politikens netavis, som jeg læser med stor interesse, selvom jeg foragter organets kulturradikale grundsyn og ofte er ved at kaste op over deres vinkling. Det er ikke desto mindre helt i sin orden, for jeg kunne jo bare lade være med at læse den og Politiken er Politiken, og man ved, hvor man har den, hvilket der på sin egen lidt bagvendte måde er stor journalistisk redelighed i.
Det er langt mere problematisk med de medier, der påstår sig upartiske og apolitiske, men som i virkeligheden er alt andet: de snyder på vægten og lusker ofte deres egen politiske dagsorden ind ad bagvejen forklædt som nøgtern nyhedsdækning.
Og nærmest kriminelt bliver det, når journalister på en skatteyderfinansieret public service station som Danmarks Radio får fuldt medløb til at forvandle nyhedsdækning og journalistisk håndværk til en art politisk partsindlæg. Som i tilfældet Steffen Kretz.
Artiklen har været bragt i Den Korte Avis