"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Der blev tændt lys for forfulgte kristne i Wien

17. december 2012 - Artikel - af Henrik Ræder Clausen

I Østrig gik en lang række organisationer på gaden for at vise solidaritet med forfulgte kristne. Læs reportagen.

Organisationen Christian Solidarity International (CSI) afholder hvert år 10. december et arrangement for at gøre opmærksom på forfølgelsen af kristne. Det sker i Wien, Østrig, og falder sammen med dagen for Universal Human Rights Declaration.

Dagen indledtes med en pressekonference, hvor bl.a. Sabatina James deltog. Hun er tidligere muslim og har dedikeret sit liv til at beskytte muslimske kvinder og hjælpe dem til at opnå selvstændighed.

FOTO: Henrik Ræder Clausen

Ikke overraskende er mange islamister fjendtlige imod hende, hvad der har skabt et konstant behov for livvagter og politibeskyttelse af hende.

EU's tavshed

Under pressekonferencen talte Sabatina James passioneret om kristnes situation i bl.a. Pakistan og Syrien. Desværre kunne den østrigske regerings repræsentant på mødet ikke tilbyde nogen form for hjælp, og holdt sig i stedet til den officielle "vi diskriminerer ikke"-linje.

James trak på skuldrene og fortalte, at hendes erfaring er, at man ikke kan forvente nogen hjælp fra politikere og politiske partier.

Dagens hovedbegivenhed var en demonstration, som startede sidst på eftermiddagen og gik igennem Wiens centrum til katedralen Stephansdom.

FOTO: Henrik Ræder Clausen

I år deltog omkring 500 i demonstrationen, mange havde fakler, bannere og skilte. På hovedbanneret stod teksten:

"Persecution of Christians rises, Europe remains silent
Killings – Rapes – Churches on fire – Forced Islamisation
Stop the persecution of Christians!
Platform for Solidarity with Persecuted Christians"

Banneret var en hentydning til den ulykkelige situation, at europæiske lande og især EU synes mere interesseret i "dialog" end at beskytte de mange forfulgte kristne.

Det "arabiske forår" i flere islamiske lande samt krigene i Irak og Syrien, har resulteret i mere magt til islamisk fundamentalisme, hvad der har efterladt ældgamle kristne samfund i alvorlig fare.

Kravene

Under demonstrationen blev en folder fra Platform for Solidarity with Persecuted Christians delt rundt. Her blev der stillet en række krav til de forskellige lande, hvor kristenforfølgelser finder sted:

Egypten: Stop de næsten daglige bortførsler af koptiske piger i Egypten Pigerne tvinges ind i prostitution, til at konvertere til islam og gifte sig muslimske mænd. Egyptens politi bør ikke længere vende det blinde øjet til overgrebene, men sørge for kristnes sikkerhed.

Pakistan: Fjernelse af blasfemiloven, der betyder dødsstraf for fornærmelser af 'profeten' Muhammed.

Nigeria: Sharia-praksis skal stoppes (afhugning af hænder for simpelt tyveri, stening for sex udenfor ægteskabet) og beskyttelse af kristne mod Boko Haram

  • Syrien: Uddrivelse af kristne fra deres lejligheder, butikker og kirker skal stoppes. Dialog i stedet for terror.

  • Lige rettigheder for kristne, også i Europa, hvor diskrimination mod kristne er stigende, hvilket også for nyligt blev påpeget af OSCE.

  • Rettigheder for kristne til at bygge kirker og udtrykke deres kristne tro offentligt.

  • En betingelsesløs indsats for menneskerettigheder af vores regering og EU.

Talen blev holdt af Elmar Kuhn fra CSI. Han understregede, at politikere, EU-kommissærer og andre har pligt til at forlange menneskerettighederne overholdt af samarbejdspartnere og modtagere af udviklingsstøtte.

Det er højst uheldigt, at demokratier og EU ikke bruger disse oplagte muligheder til at hjælpe og beskytte kristne.

Under demonstrationen råbte flere "højrefløjsekstremister" mod de demonstrerende. Det fik flere af demonstrationens deltagere til at se sig forvirret omkring og spørge "hvor?".

Ved Stephansdom katedralen, som var smukt oplyst, slukkede folk faklerne og gik ind i kirken for at bede for beskyttelsen af kristne verden over.

Et dusin repræsentanter fra forskellige organisationer ledte begivenheden, og hovedbanneret blev placeret midt i kirken.

Hvorfor dette had?

Biskop Emanuel Aydin fra den syrisk-ortodokse kirke holdt hovedtalen i katedralen. Han sagde bl.a:

"En stor katastrofe præger verden for tiden. Mange elsker mørket mere end lyset. Mange foretrækker ondt for godt. Vi oplever dette navnlig som forfulgte og truede orientalske kristne. Men dette spørgsmål vedrører enhver kristen....Forfølgelse af kristne er vokset i en ekstrem grad. I Østen bliver kristne bogstaveligt talt slagtet.

Vesten synes næppe interesseret i dette. Vesten svækker sig selv ved afskaffelsen af tro. Det er vores erfaring som orientalske kristne, at mordere og afpressere ikke møder modstand, men altid opnår succes og endda ofte nyder støtte fra vestlige politikere. Det er simpelthen afskyeligt, hvad der bliver gjort mod kristne i Irak og Syrien.

Dette er ikke blot en krig. Ubevæbnede kristne bliver skudt i gaderne, kristne børn bortføres, og ligene bliver smidt på dørtrin. En biskop fra Mosul blev dræbt og smidt på en bunke skrald. Hvor kommer dette had fra? Kristne udløser - som allerede Jesus Kristus selv - en dårlig samvittighed, navnlig munke.

De viser, hvordan man kan leve i fred, forenet under Gud, i kyskhed og gensidig støtte. Mange ser dette som en fornærmelse mod dem og deres adfærd... Den handler i sandhed, kommer frem i lyset, siger Kristus. Dette er, hvad der betyder noget.

Vi ønsker intet ondt for nogen. Vi advarer kun om, at det onde ikke i sig selv fordømmer sig selv. For os kristne er julen tegnet på, at Gud er os nær. Vi tror på Hans støtte og Hans vejledning på trods af alle problemerne."

Efter de fælles bønner om beskyttelse og sikkerhed for kristne verden over, sluttede demonstrationen.

Et lys for kristnes sikkerhed

Af sikkerhedsgrunde kunne Sabatina James ikke deltage i demonstrationen, men hun deltog under selve prædiken med stor interesse og tog sig tid til at tale med kirkelederne bagefter.

Til slut tændte hun et lys for kristnes sikkerhed overalt. Det bliver interessant at se, om politikerne på et tidspunkt tager udfordringen op og reagerer på forfølgelsen af ikke-muslimer

Organisatører

Flere end 20 organisationer støttede "Plattform Solidarität mit verfolgten Christen". Man kan finde mere information om det meget virkelige problem "kristenfobi" på deres hjemmesider. I vilkårlig rækkefølge:

 

Oversat af Nicolai Sennels, redigeret af Katrine Winkel Holm

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg