Flere personer er tidligere blevet idømt bøder på op til 10.000 kroner for at have skrevet navnet på den mand med palæstinensisk baggrund, der 5. februar 2013 forsøgte at likvidere Trykkefrihedsselskabets tidligere formand Lars Hedegaard i Hedegaards hjem på Pelargonievej på Frederiksberg. Attentatet mislykkedes, da gerningsmanden, der var forklædt som pakkepost, skød forbi Hedegaards hoved. Da attentatmanden trykkede af igen, virkede pistolen ikke. Under en nævekamp mellem Hedegaard og attentatmanden fik Hedegaard slået to fortænder løs. Attentatet er beskrevet i detaljer i Lars Hedegaards bog af samme navn.
Attentatmanden flygtede efterfølgende ud af landet, men han blev 25. april 2014 anholdt i Tyrkiet og begæret udleveret af Danmark. 10. oktober 2014 meddelte Politiets Efterretningstjeneste (PET) Lars Hedegaard, at attentatmanden igen var på fri fod. Attentatmanden blev frigivet af Tyrkiet til Islamisk Stat i Syrien, hvor han stadig menes at opholde sig. Attentatmanden blev student fra Frederiksberg Gymnasium i 2006 sammen med terroristen Rawand Dilsher Taher, som han havde et nært forhold til. Rawand Dilsher Taher blev dræbt 7. december 2015 i Raqqah i Syrien af et amerikansk hellfire-missil affyret fra en drone.
I titlen på et maleri har Uwe Max Jensen skrevet attentatmandens navn. Maleriet med titlen "XXX (attentatmandens navn, red.) versus Lars Hedegaard (Showdown på Frederiksberg)", der forestiller Lars Hedegaard og en islamisk fundamentalist i postuniform, er blevet anmeldt til politiet, og sagen ender altså nu i Retten på Frederiksberg, hvor forsvarsadvokat Rasmus Paludan vil forsøge at få kunstneren frikendt. Uwe Max Jensen er desuden tiltalt for at have skrevet attentatmandens navn i tre andre sammenhænge.
Politi: Der er ingen grund til at opretholde navneforbud
Selvom Lars Hedegaards attentatmand ikke længere er fængslet, og det er uklart om, det nogensinde bliver muligt at fremstille ham i retten, bruger hans advokat Thorkild Høyer meget energi på at kræve navneforbuddet opretholdt, og Thorhild Høyer driver klapjagt på alle, der overtræder navneforbuddet. Politiet mener ikke, at der er nogen grund til at opretholde navneforbuddet, mens Thorkild Høyer altså insisterer på, at navneforbuddet opretholdes. Blandt andet af hensyn til attentatmandens familie som Thorkild Høyer formulerede det, da han medvirkede i en udgave af Presselogen på Tv 2 News. Derfor ruller navnesagen videre.
Blandt de, der også skal i retten for at overtræde navneforbuddet, er forlægger Jakob Kvist fra People’s Press, der har udgivet Lars Hedegaards bog Attentatet, hvor attentatmandens navn er nævnt. Præst og debattør Kathrine Lilleør, der i en anmeldelse af Attentatet i Berlingske skrev attentatmandens navn, er også sigtet for at overtræde navneforbuddet.
Trykkefrihedsselskabets nuværende formand, Katrine Winkel Holm, har fået tilsendt et bødeforlæg på 5000 kroner fra Advokatur Personfarlig Kriminalitet på Politigården (bødeforlægget er tilsendt Katrine Winkel Holm for som redaktør af Trykkefrihed at have godkendt en artikel, hvor attentatmandens navn fremgår), mens Radio24syv's journalist Rene Fredensborg risikerer at blive sigtet for at overtræde navneforbuddet, da han i programmet Reporterne i forbindelse med et interview med Thorkild Høyer nævnte attentatmanden ved navn. Radio24syv har efterfølgende uden held rettet henvendelse til retten for at få ophævet navneforbuddet.
Thorkild Høyer talte for større ytringsfrihed
Da Thorkild Høyer i 2014 forsvarede terrordømte Sam Mansour (tidligere kendt som Said Mansour, red.), plæderede Høyer for frifindelse af Mansour under henvisning til ytringsfriheden. Under sin procedure i terrorsagen, der endte med, at Mansour blev idømt fire års fængsel og udvisning af Danmark for bestandig, brød Høyer i øvrigt i gråd.
Thorkild Høyer er tidligere medlem af Kommunistisk Arbejderparti - et maoistisk orienteret venstrefløjsparti, der blev stiftet i midten af 1970'erne. Også Jørgen Ramskov, der i dag er administrerende direktør for Radio24syv, var i en periode medlem af Kommunistisk Arbejderparti. Jørgen Ramskov risikerer i øvrigt at blive sigtet for overtrædelse af navneforbuddet, da han er chef for journalist Rene Fredensborg, der brød navneforbuddet i sit interview med Thorkild Høyer. Et interview, der endte med, at Thorkild Høyer knaldede røret på.