Opbygget af en bedrager
Det er ikke nogen overdrivelse, at Dokumentations- og Rådgivningscenter om Racediskrimination (DRC) har en lang og broget fortid.
Opbygningen af centeret begyndte i 1993, hvor den senere leder Eric Tinor-Centi spillede en afgørende rolle. Han var blandt andet manden, der medvirkede til at få DRC på den danske finanslov, så det efterfølgende modtog et tilskud på knap to millioner kroner årligt.
Tinor-Centis person udviklede sig dog hurtigt til et selvstændigt problem for DRC. Efter at have været leder af centeret i en årrække, kom det nemlig frem, at han ved retten i Oslo i 1998 var blevet dømt for bedrageri, underslæb og mandatsvig for i alt 96.330 kr.
Bedrageriet var sket i forbindelse med hans virksomhed i sekretariatet for det norske Kontaktudvalg mellem indvandrere og norske myndigheder.
Fire måneders fængsel
I den forbindelse var Tinor-Centi af en norsk domstol blevet idømt betinget fængsel i fire måneder. Dog skulle dommen ikke afsones, hvis han i løbet af to år kunne tilbagebetale 50.000 kr.
DRC-lederens bedrageri blev først kendt i den danske offentlighed i 2000, da han efter at have misligholdt sin betalingsaftale med den norske stat blev indkaldt af en dansk domstol.
Herefter blev den bedrageridømte leder for stor en belastning for DRC´s omdømme. I første omgang valgte et enkelt bestyrelsesmedlem at forlade centeret med henvisning til lederens fortid. Kort efter blev Tinor-Centi fyret som frontfigur i DRC.
Mona Sheikh
Derefter kom sagen med den radikale Mona Sheikh, der fik centeret til at overveje en racismesag mod Det radikale Venstre. Anledningen var, at partiet ikke ville opstille den muslimske kvinde til Folketinget.
Racismeanklagen blev senere trukket tilbage på Mona Sheikhs egen opfordring.
Det groteske ved hele forløbet er, at Mona Sheikh på det tidspunkt selv sad med i DRC’s bestyrelse.
Sagen siger måske lidt om, hvor hurtig DRC var på aftrækkeren i de år. Man så racisme og diskrimination alle steder. Skød først og spurgte bagefter.