"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

68 dage senere

9. november 2009 - Den løbende - af Uwe Max jensen

Ekstra Bladet lægger sig i sporet fra Berlingske Tidende og Politiken, og ledende chefredaktør Poul Madsen forbyder i en intern mail Ekstra Bladets medier at gøre brug af Westergaards Muhammed-tegning

De nyligt afslørede terrorplaner mod Jyllands-Posten har endnu engang vendt op og ned på mediernes tilgang til Muhammed-tegningerne og ytringsfriheden. Mens der i februar 2008 ovenpå afsløringen af et mordkomplot vendt mod Kurt Westergaard var bred opbakning til tegneren, og flere medier fandt det absolut påkrævet at bringe Westergaards tegning som en reaktion på mordplanerne, er situationen en anden i dag.

Berlingske Tidendes chefredaktør Lisbeth Knudsen erkender, at ytringsfriheden de facto er sat ud af kraft og må vige på bekostning af "ansvarlighed i forhold til landets sikkerhed" Men Lisbeth Knudsens pragmatisme trumfes af Ekstra Bladets ledende chefredaktør Poul Madsen, der benytter en leder ("Skrot den åndssvage tegning", Ekstra Bladet 1. november 2009) til at fremkomme med et direkte angreb på Kurt Westergaard, hvis tegning Poul Madsen beskriver på følgende facon:

"Westergaards tegning har alle dage været åndssvag og helt uden kunstnerisk betydning. Den er alene blevet taget alvorligt som symbol på, at man ikke kan true os til tavshed."

Poul Madsen ønsker fremover kun at forsvare ytringsfriheden og herunder retten til religionskritik med forbehold:

"SELVFØLGELIG SKAL vi holde fast i vores ytringsfrihed, men hvis der skal sættes liv på spil, og vi skal til at leve i frygt, så lad det være for en ordentlig sag."

Pessimisten Poul

Retten til at kritisere religion er for Poul Madsen angiveligt ikke "en ordentlig sag", og Poul Madsen køber endvidere uden forbehold imamernes udlægning af tegningerne som en fornærmelse af alle muslimer:

"Det er ikke en ordentlig sag at blive ved med at vise en åndssvag tegning, der fornærmer og håner store dele af Jordens befolkning. Hvem har glæde af det?"

Om anholdelsen af de formodede terrorister i USA har Poul Madsen følgende betragtning:

"Vi ved også, at vi er i fare, for andre vil med garanti fortsætte der, hvor disse måtte slippe. Fanatikerne har altid en lillebror eller en onkel, der blot bliver endnu mere opsat på hævn, når et familiemedlem bliver anholdt eller dræbt."

Konsekvensen af Poul Madsens tænkning synes at være, at vestens kamp mod terror er dømt til at mislykkes, da terrorister ikke kan standses.

"De skvattede amerikanere"

Om Ekstra Bladets forhold til Muhammed-tegningerne skriver Poul Madsen:

"I 2005 følte jeg og andre, at det var nødvendigt at vise, at vi har ytringsfrihed og ikke lader os kue af nogle fanatikere.
I 2008 var jeg mere i tvivl. Dengang afslørede PET et mordkomplot mod tegneren Kurt Westergaard , og nølende bragte vi igen Muhammed med bomben i turbanen."

Ekstra Bladet bragte "nølende" Westergaards tegning i 2008, fortæller Poul Madsen. Hvordan Poul Madsens "nølende" harmonerer med, at Ekstra Bladet bragte Westergaards Muhammed-tegning så sent som 25. august 2009 (Ekstra Bladet, side 2) under overskriften "De skvattede amerikanere", er ikke godt at vide.

Dengang kaldte Ekstra Bladet Yale University's afvisning af at trykke de danske Muhammed-tegninger i en bog, der omhandlede Muhammed-krisen, for dybt pinlig:

"Det er dybt pinligt for Yale University og for hele den amerikanske forlagsverden. Men vi er ikke forbavsede. Amerikanernes mod består især i at sende tropper til fremmede lande i forgæves forsøg på at tvangsindføre demokrati og ytringsfrihed.
Men i USA selv er demokratiske valg noget, som kun halvdelen af folket gider at deltage i -og virkelig ytringsfrihed er en by i Sibirien."

Viljen til vold

Hvad har ændret sig på de 68 dage, der gik mellem Ekstra Bladets sidste offentliggørelse af Westergaards Muhammed-tegning og Poul Madsens leder?

Det har alene trusselsniveauet.

Poul Madsens retræte åbner dermed op for, at en lille håndfuld radikale elementer bakket op af en større ikke-voldelig gruppe de facto kan sætte deres dagsorden igennem udenom lovgivningen og de demokratiske spilleregler. Retsstatens principper trumfes dermed af viljen til vold.
Ikke flere kanonkugler i turbanen

Som et interessant kuriosum kan det nævnes, at Poul Madsen bizart nok fremfører i hvert fald ét argument for at bringe Kurt Westergaards tegning. Poul Madsen kan simpelthen ikke huske, hvad Kurt Westergaards tegning forestiller.

I en intern mail til alle Ekstra Bladets redaktioner, hvor Poul Madsen forbyder Ekstra Bladets medier at offentliggøre Kurt Westergaards tegning fremover, skriver Poul Madsen følgende:

"Emne: Ikke flere kanonkugler i turbanen !

Kære alle
Vi bringer ikke mere Kurt Westergaards tegning af Mohammed med kanonkuglen i turbanen på Ekstra Bladets medier. Argumentationen for denne beslutning følger her og bliver offentliggjort på side 2 og på nettet søndag.
vh
Poul Madsen"

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg